Tot just un grapat de valors han tancat en verd, amb Grifols liderant les pujades
L'IBEX 35 i la resta de borses europees cedeixen posicions aquest dimarts. El selectiu espanyol ha posat a prova i ha perdut el suport dels 10.000 punts, nivells sota els quals ha cotitzat durant bona part de la jornada (ha caigut al voltant d'un 0,82%, fins als 9.994 punts). Dins l'índex espanyol, pràcticament tots els títols han tancat en vermell, amb Grifols, Telefónica i Amadeus entre els pocs que estan en positiu. Acciona, Solaria, Sabadell, Acerinox i Acciona Energía n'han estat els pitjors. Les accions dels Estats Units registren pèrdues després que ahir no hi hagués borsa a l'altra banda de l'Atlàntic pel festiu de Martin Luther King.
A l'Àsia s'han imposat les caigudes aquesta matinada, amb retallades especialment acusades al Hang Seng i amb caigudes del 0,8% al Nikkei, que trenca la ratxa alcista que l'ha portat a marcar diversos màxims de 34 anys.
Aquest dimarts hi ha moltes cites rellevants. En primer lloc, des del punt de vista empresarial, han publicat resultats Goldman Sachs i Morgan Stanley. Aquí a Espanya, els inversors segueixen pendents de Grifols, que ahir va viure una primera jornada setmanal molt volàtil, en què va arribar a rebotar un 7%, també va caure de manera acusada i va acabar tancant amb lleus alces del 0,25%.
A l'àmbit macro, s'ha publicat l'IPC final d'Alemanya de desembre i més tard es coneixerà l'índex ZEW, tant a Alemanya com a la zona de l'euro, del gener. A més, participen importants personalitats al Fòrum de Davos. Des d'Espanya, destaca avui la presència de Carlos Torres, president de BBVA, i de José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica. També hi ha parlat Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. Fora d'Europa, es prestarà especial atenció al que hagi de dir Satya Nadella, conseller delegat de Microsoft.
ELS 'FALCONS' PRENEN LA PARAULA
Les caigudes de les borses europees d'ahir i les d'avui estan relacionades amb els comentaris de diversos funcionaris del Banc Central Europeu (BCE), que rebutgen la idea de retallades de taxes durant la primera meitat d'aquest any.
El president del Bundesbank, Joachim Nagel, ha dit aquest dilluns que els mercats són massa optimistes sobre la perspectiva de retallades de tipus, i que es podria arribar a l'estiu abans que es discuteixi el tema.
També va parlar un altre 'falcó', el membre austríac del BCE, Robert Holzmann, que va ser menys cautelós en argumentar que els mercats no haurien de comptar en absolut amb retallades de taxes el 2024, i que no veu venir una "recessió real".
TRUMP ARRASA
Tots els mitjans internacionals porten avui a la portada el resultat dels caucus d'Iowa. L'expresident Donald Trump ha guanyat les assemblees electorals republicanes d'Iowa per a les eleccions presidencials. La victòria de Trump li brinda un sòlid començament a la carrera per la nominació presidencial republicana del 2024.
Donald Trump va guanyar les assemblees electorals d'Iowa per al voltant de 30 punts sobre el seu rival més proper, establint un nou rècord als marges de victòria a les assemblees electorals republicanes d'Iowa.
El governador de Florida, Ron DeSantis, va quedar en un distant segon lloc, seguit de prop per l'exgovernadora de Carolina del Sud, Nikki Haley.
Els resultats finals es van ajustar relativament a les mitjanes de les enquestes a les últimes setmanes, però Trump va superar les expectatives en superar el llindar del 50%. Haley no va assolir les expectatives després que les enquestes la mostressin en segon lloc abans de les assemblees electorals.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,088 dòlars (-0,62%). El petroli és mixt. El Brent puja lleument i se situa als 78,21 dòlars i el West Texas cau fins als 72,31 dòlars.
L'or perd un 0,5% (2.041 dòlars) i la plata, un 0,68% (23,17 dòlars).
El bitcoin cotitza als 43.000 dòlars i l'ethereum, als 2.550 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,041%.