L'IBEX 35 i la resta d'Europa celebren la bona lectura de l'IPC dels Estats Units

Avui comença la reunió de dos dies de la Reserva Federal

Nieves Amigo
Bolsamania | 13 des, 2022 09:53 - Actualitzat: 18:16
ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de octubre de 2022 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 (+0,83%; 8.327,7 punts) i la resta de borses europees han tancat amb guanys després de dubtar i cotitzar amb signe dispar durant la major part de la jornada i després de conèixer l'IPC dels EUA del novembre, que s'ha situat per sota del que s'esperava i ha provocat forts guanys en els futurs de Wall Street.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

La inflació es desaccelera més ràpidament del previst als Estats Units. L'Índex de Preus al Consum (IPC) s'ha situat al novembre al 7,1% en taxa interanual, enfront del 7,7% registrat a l'octubre, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada, a més, s'ha situat per sota del 7,3% esperada pel consens.

Srijan Katyal, director global de serveis d'estratègia i comerç d'ADSS, destaca que "l'augment de l'IPC de només un 0,1% per arribar al 7,1% mostra que és possible que ens acostem al pic d'inflació, amb una inflació més baixa en un horitzó no gaire llunyà”.

"Això recolza encara més el consens general que la Fed mantindrà la prescripció d'augments de taxes aquest dimecres, amb un augment de 50 punts bàsics ja cotitzat fermament als mercats. Un augment de 75 punts no està descartat, però un objectiu més baix serà el resultat probable de la reunió del FOMC mentre la Fed calibra les seves polítiques monetàries”, ha afegit.

A més d'aquesta dada, s'han publicat la taxa d'atur del mes d'octubre al Regne Unit (puja al 3,7%) i l'IPC d'Alemanya del novembre (es modera al 10%) i el ZEW del mes de desembre (millora per tercer mes consecutiu).

Així doncs, la jornada es presenta plena de referències importants, el dia durant el qual comença la reunió de la Reserva Federal (Fed) de dos dies, les conclusions de les quals es coneixeran demà. S'espera que el banc central nord-americà pugi tipus en 50 punts bàsics, encara que el que realment interessa saber és allò que farà més enllà d'aquesta trobada. Dijous els tocarà el torn al Banc Central Europeu (BCE), el Banc d'Anglaterra (BoE), el Banc Nacional Suís (BNS) i el Banc de Noruega.

Al pla empresarial, PharmaMar estén les fortes caigudes d'ahir després de conèixer-se que deixarà l'IBEX el 19 de desembre i serà substituïda per Logista. Entre els que més cauen se situen també Rovi (el seu coeficient de cotització de l'IBEX passa del 80% al 60%, segons va informar ahir el Comitè Assessor Tècnic) i Acciona i Naturgy. Al costat contrari de la balança, Grifols i Amadeus, entre d'altres.

Així mateix, també es parla del que Goldman Sachs ha esdevingut el primer accionista de BBVA i Santander, amb una participació superior al 7%, respectivament.

SAM BANKMAN-FRIED, DETINGUT

Sam Bankman-Fried, fundador de la borsa de criptomonedes FTX, ha estat finalment detingut aquest dilluns a les Bahames després que fiscals nord-americans presentessin càrrecs penals contra ell, segons un comunicat del govern de les Bahames.

El Districte Sud de Nova York, que està investigant Bankman-Fried i el col·lapse d'FTX i la seva empresa d'intercanvi germana Alameda, va confirmar el seu arrest a Twitter.

"A primera hora d'aquesta tarda, les autoritats de Bahames han detingut Samuel Bankman-Fried a petició del govern dels Estats Units, basant-se en una acusació segellada presentada pel SDNY", va escriure el fiscal nord-americà Damian Williams. "Esperem procedir a desprecintar l'acusació al matí i tindrem més a dir en aquell moment".

ELON JA NO ÉS EL MÉS RIC

El polèmic CEO de Tesla i propietari de Twitter, Elon Musk, ha deixat de ser la persona més rica del món. Segons Forbes, ha cedit el lloc al president i conseller delegat d'LVMH, Bernard Arnault.

La riquesa de Musk, vinculada majoritàriament a les accions de Tesla, es va veure impulsada per una pujada meteòrica del preu del fabricant d'automòbils, que es va disparar més d'un 1.000% en dos anys.

Tot i això, els títols de Tesla han perdut més de la meitat del seu valor aquest any, en part a causa de les vendes després de l'adquisició de Twitter per part de Musk per 44.000 milions de dòlars.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0637 dòlars (+0,97%). El petroli puja un 3%. El Brent se situa als 80,77 dòlars i el WTI, als 75,66 dòlars.

L'or avança un 1,9% (1.826 dòlars) i la plata, un 2,8% (24,07 dòlars).

El bitcoin suma un 4% (17.788 dòlars) i l'ethereum, un 5,4% (1.324 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,92%.

contador