Pequín ha dit que s'enfronta al desafiament més gran des que esclatés la pandèmia
L'IIBEX 35 ha estès el rebot del 5,4% registrat la setmana passada (+1,13%, 8.234,40 punts), encara que com va passar divendres, s'ha girat a la baixa després de superar els 8.300 punts. La resta de grans índexs europeus també han ampliat el rebot, en un escenari dominat per la volatilitat.
Dins de l'índex, han cridat l'atenció les pujades en els bancs (amb Sabadell al capdavant), Indra, Inditex (que aquest dimecres publica resultats del seu any fiscal 2021) i Almirall.
Al costat negatiu, els més baixistes han estat Solaria, Red Eléctrica, Naturgy (demà celebra Junta d'Accionistes) i Repsol (enmig de les fortes caigudes del 6% al cru).
ArcelorMittal ha pujat de manera moderada malgrat rebre una multa milionària de la CNMC. I Mediaset, per part seva, ha estat suspesa enmig de les notícies que han tornat a parlar d'una OPA d'exclusió per part de la seva matriu italiana.
'TORNA' EL COVID
Per si la guerra a Ucraïna no fos prou preocupació, aquest dilluns es parla del ressorgiment de la Covid de la mà de la situació que s'està vivint a Àsia. El govern xinès ha dit que s'enfronta al desafiament més gran relacionat amb el virus des que esclatés la pandèmia.
El Hang Seng de Hong Kong s'ha enfonsat aquest dilluns un 5%, amb els valors tecnològics xinesos patint especialment. Tencent ha caigut un 4,51%; Alibaba, un 7,82%; i Meituan, un 11,23%. L'índex tecnològic Hang Seng ha cedit més del 7%.
"La Xina està experimentant l'onada més gran de Covid des del març del 2020", assenyalen els experts d'ANZ Resarch en un informe. "Si el bloqueig s'estén, el creixement econòmic de la Xina es veurà significativament afectat. És massa aviat perquè canviem la nostra previsió de creixement de PIB (5,0%) per al 2022, però desconfiem de l'impacte d'un bloqueig parcial a les províncies econòmicament riques", afegeixen.
Shenzhen, el 'Silicon Valley' xinès, ha enviat tots els seus treballadors a casa durant una setmana. Les aturades de producció inclouen el proveïdor d'Apple, Foxconn.
LA GUERRA SEGUEIX
Rússia ha confirmat a les últimes hores que ha bombardejat un centre militar ucraïnès a només 20 quilòmetres de la frontera amb Polònia. Els Estats Units veu aquest atac a prop de Polònia com una expansió dels objectius russos.
Les delegacions d'Ucraïna i Rússia han tornat a negociar aquest dilluns, però sense aconseguir avenços significatius. El president ucraïnès ha tornat a demanar en un vídeo que es tanqui l'espai aeri.
"La trista realitat és que qualsevol alto el foc segueix estant lluny, i el comportament de Rússia durant el cap de setmana apunta a mesures cada cop més desesperades per aixafar la moral ucraïnesa mitjançant una campanya de bombardejos indiscriminats, ja que van ampliar la seva zona objectiu a parts de l'oest d'Ucraïna", assenyalen els experts de CMC Markets al seu informe diari. "També hi ha la preocupació que qualsevol nova mesura russa pugui incloure l'ús d´armes biològiques o químiques", afegeixen.
Des de CMC Markets anticipen una altra setmana de “gran volatilitat”.
Recordeu que la Reserva Federal (Fed), amb permís de tota la resta, serà la gran protagonista de la setmana. S'espera que iniciï el procés d'enduriment monetari pujant els tipus 25 punts bàsics. El Banc d'Anglaterra també es reunirà aquesta setmana. El mercat espera que faci el mateix, per segona reunió consecutiva. Pel que fa al Banc del Japó, es preveu que no faci res. Aquest dilluns no ha inclós dades d'interès.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"A molt curt termini, tenim l'IBEX a zona de ningú, a mig camí entre el suport que li confereix el buit alcista de dimecres passat als 7.783 punts i la directriu baixista que uneix els màxims decreixents des de principis de novembre, ara als aproximadament 8.800 punts.
El que és normal, independentment del que passi al rabiós curt termini, és que el buit alcista abans esmentat s'empleni. Però si es tanca, malament. Anul·lar-ho vol dir tancar per sota dels 7.783 punts. Però mentre no es tanqui, encara queda una mica d'esperança”, explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
L'euro canvia a 1,096 dòlars (+0,47%). El petroli es deixa un 6% de mitjana, amb el Brent als 105,52 dòlars i el West Texas als 101,52 dòlars.
L'or perd un 1,4%, fins als 1.957 dòlars, i la plata cedeix un 3,5%, fins als 25,24 dòlars.
El bitcoin puja lleument, fins als 39.100 dòlars, i l'ethereum avança un 0,8%, fins als 2.587 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,099%, màxims des del juliol del 2019. El rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins a l'1,332%