L'IBEX 35 i Europa recuperen mentre assimilen l'IPC i les paraules de Lagarde

La inflació de la zona de l'euro del febrer retalla el 8,5%, però la subjacent toca rècord

Nieves Amigo
Bolsamania | 02 mar, 2023 13:01
ep varios ordenadores y paneles en el palacio de la bolsa a 1 de febrero de 2023 en madrid espana el
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees recuperen posicions davant els descensos de primeres hores del matí (IBEX: +0,08%, 9.329; DAX: -0,29%; CAC: -0,07%; FTSE MIB: -0,08%; FTSE 100: -0,14%) després de conèixer la dada més important del dia i de la setmana, l'IPC de la zona de l'euro del mes de febrer, que ha caigut al 8,5% des del 8,6% del gener, encara que ha incomplert les expectatives del consens d'un descens fins al 8,2%.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

Els analistes havien advertit que, després de les xifres preliminars d'inflació de França, Espanya i Alemanya d'aquesta setmana, que van registrar augments sorprenents de la taxa d'inflació general, també es podria veure una sorpresa a l'alça en l'IPC de la zona de l'euro. Finalment, hi ha hagut una caiguda encara que, això sí, per sota del que s'esperava. A més, la inflació subjacent ha tocat rècord del 5,6%.

Al costat d'aquesta dada, els inversors també estan parant molta atenció a l'última cosa que ha dit Christine Lagarde al programa 'Espejo Público' d'Antena 3. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE) ha anticipat que hi haurà pujades de tipus més enllà de març i ha donat a entendre que aquests no baixaran fins al 2025. Igualment, s'ha referit a la situació de les hipoteques i els dipòsits a Espanya, i ha demanat als bancs que negociïn amb els seus clients.

A més, avui també s'ha anunciat la taxa d'atur del gener d'Espanya (el nombre d'aturats va augmentar en 2.618, un 0,1%), i després de conèixer la taxa d'atur del gener de la zona de l'euro, les actes de l'última reunió del BCE i les peticions setmanals de desocupació als Estats Units.

Amb tot, els dubtes persisteixen després que els mercats europeus tinguessin ahir finalment un començament de mes negatiu, tret del cas del FTSE 100, que va aconseguir acabar en verd gràcies al bon comportament del sector de recursos bàsics. Els mercats nord-americans també van arrencar malament el març, pressionats per la pujada del rendiment dels bons motivada per l'alça inesperat de l'ISM manufacturer, cosa que reforça la narrativa d'uns tipus més alts durant més temps.

SEGUEIX LA POLÈMICA AMB FERROVIAL

Dins de l'IBEX destaquen ara les pujades en Redeia, Colonial i Bankinter i les caigudes en Meliá, Amadeus i Cellnex. Ferrovial, l'empresa de la qual tothom segueix parlant, es manté molt tranquil·la a la borsa i puja un 0,76%.

Tot i això, al pla polític, segueix la polèmica després de la decisió de la companyia de traslladar la seva seu social d'Espanya als Països Baixos. El Govern ha iniciat una forta campanya contra l'empresa després de l'anunci, mentre la vicepresidenta, Yolanda Díaz, ha demanat a l'Executiu que actuï, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, s'ha referit a la "codícia" de Ferrovial. Per la seva banda, Calviño ha mostrat el seu rebuig a la decisió i ha recordat que la constructora ho deu tot a Espanya.

La CNMV ha entrat igualment a l'equació i sembla que estudiarà, juntament amb el Govern, si té "substància" l'argument de Ferrovial que el seu trasllat als Països Baixos en facilitarà la cotització als EUA.

TESLA DECEP

Tesla ha caigut amb força al mercat fora d'hores després de revelar els seus plans futurs el seu Dia de l'Inversor, que va celebrar aquest dimecres, després del tancament de mercat a Wall Street. Els inversors han decidit vendre el valor després del seu impressionant ral·li alcista des dels mínims de principis d'any, i han llastat també pels febles resultats del seu rival xinès Nio, que està caient amb ganes.

El tercer Pla Mestre d'Elon Musk per a Tesla, del qual s'ha parlat tant, no ha calat entre els inversors, perquè no ofereix cap detall ferm sobre l'esperada pròxima generació de cotxes elèctrics de l'empresa. La presentació, de quatre hores de durada, va ser completa quant a la visió de Musk de construir la següent fase de creixement de Tesla al voltant d'un futur energètic sostenible mitjançant la introducció de productes com ara les bombes de calor, però escassa en detalls sobre nous vehicles, especialment un VE més barat com el model de 25.000 dòlars presentat fa més de dos anys.

L'IBEX SEGUEIX LLUNY DE SUPORTS

L'IBEX va corregir finalment ahir després de dibuixar nous màxims anuals als 9.453 punts. Tot i aquestes retallades de la jornada passada i d'avui, els experts de Bolsamanía subratllen que el seu aspecte continua sent "molt bo", encara que adverteixen que no hauria de perdre el suport dels 9.069 punts perquè això segueixi sent així.

L'abandonament d'aquest nivell de preus, que ara sembla molt llunyà, seria el senyal que activaria l'inici d'una correcció que es podria estendre fins als 8.726 punts.

"A hores d'ara el seu aspecte tècnic continua sent impecable", recalquen els analistes de Bolsamanía.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,063 dòlars (-0,32%). El petroli cedeix lleugerament. El Brent se situa als 84,15 dòlars i el WTI, als 77,50 dòlars.

L'or perd un 0,4% (1.838 dòlars) i la plata, un 0,9% (20,90 dòlars).

El bitcoin retalla fins als 23.406 dòlars i l'ethereum, fins als 1.644 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,026%.

contador