El preu del cru Brent ronda els 95 dòlars per barril
L'IBEX 35 (-1,22%; 9.386 punts) ha tornat a caure amb força aquest dilluns després de les pèrdues setmanals del 0,5% registrades pel selectiu espanyol la setmana passada. La resta de borses europees també han dit adeu a la sessió en negatiu davant el continu augment en els rendiments dels bons, amb el bund alemany marcant màxims dels darrers 12 anys.
Per part seva, els futurs de Wall Street anticipen caigudes del 0,2%, després que els índexs nord-americans completessin una setmana baixista, amb caigudes del 3,6% per al Nasdaq, davant els missatges agressius llançats per la Reserva Federal (Fed) per contenir la inflació.
En aquest sentit, durant les properes sessions, els inversors prestaran especial atenció al preu del petroli, que continua cotitzant a prop de 95 dòlars per barril, en el cas del cru Brent (-0,31%; 92,98 dòlars).
Els experts de Goldman Sachs han elevat la seva previsió de preus per al proper any fins als 100 dòlars per barril, xifra que suposa un increment de 7 dòlars respecte a la seva anterior estimació.
Aquesta previsió es basa en dos elements: una demanda que va assolir nivells "històrics" aquest estiu i que es preveu que segueixi a l'alça; i un subministrament limitat, ja que alguns membres de l'OPEP+ (Aràbia Saudita i Rússia) estan aplicant retallades voluntàries d'1,66 milions de barrils diaris fins a finals del 2024.
A Àsia, el Hang Seng ha estat l'índex més baixista davant dels problemes financers renovats de la promotora immobiliària Evergrande, que ha llastat tot el sector. En positiu, el Nikkei japonès ha pujat un 0,8% després que el governador del Banc del Japó, Kazuo Ueda, hagi comentat que l'organisme "continuarà pacientment amb la flexibilització monetària" fins que assoleixi els seus objectius.
VISIÓ DE MERCAT
"El dur càstig rebut per les borses europees i nord-americanes la setmana passada ha portat molts dels principals índexs d'aquests mercats a trencar a la baixa els mínims d'agost i a cedir des dels màxims de l'any, en la majoria dels casos, més del 5%, amb el Nasdaq liderant les caigudes i ja havent cedit el 8% des dels seus màxims de juliol", expliquen des de Link Securities.
"Si bé és factible que les borses baixin una mica més, l'escenari que estudiem és que aquesta setmana intentin estabilitzar-se, en espera de les xifres d'inflació, que seran les que determinin si la correcció ha acabat o si, al contrari, aprofundeix una mica més", afegeixen aquests experts.
DADES ECONÒMIQUES I RESULTATS
A l'agenda setmanal, aquest dilluns s'ha publicat l'enquesta IFO de confiança empresarial del setembre a Alemanya, que ha mostrat una millora de les expectatives, però debilitat en la situació actual de l'economia alemanya.
D'altra banda, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha participat en una audiència sobre política monetària a la comissió d'Afers Econòmics del Parlament Europeu, on ha reiterat la necessitat de mantenir els tipus d'interès a nivells "prou restrictius" durant el temps que sigui necessari per tornar la inflació a l'objectiu del 2%.
"Els tipus d'interès han assolit nivells que, mantinguts durant un període prou llarg, contribuiran substancialment al retorn oportú de la inflació a la nostra meta. En qualsevol cas, les nostres decisions futures garantiran que els tipus d'interès oficials del BCE es fixin a nivells suficientment restrictius durant el temps que calgui", ha afirmat la francesa.
A més, dijous coneixerem les dades preliminars d'inflació del setembre a Espanya i Alemanya. I divendres també es publicaran dades d'inflació del mateix període a França, la zona euro i els Estats Units.
En clau empresarial, companyies com Solaria, Soltec, Audax, Grenergy Renovables, Urbes, H&M, Costco, Nike i Carnival, publicaran els seus resultats durant els propers dies.
ALTRES MERCATS
En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,5% (89,52 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,63% (1,0584 dòlars), i l'unça d'or cedeix un 0,37% (1.938 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 4,515%, màxims des del 2007; i el bitcoin baixa un 0,7% (26.273 dòlars).
I és que l'altre gran factor baixista actualment per a la renda variable és el continu increment en la pujada dels rendiments dels bons, tant a Europa com als Estats Units.