L'IBEX 35 i Europa cauen amb força abans de les reunions de la Fed i el BCE

Les decisions dels bancs centrals comparteixen protagonisme amb els resultats

César Vidal
Bolsamania | 02 mai, 2023 09:30 - Actualitzat: 18:15
ep bolsa madrid ibex 35

L'IBEX 35 (-1,72%; 9.082 punts) i la resta de borses europees han caigut amb ganes aquest dimarts (festiu a Madrid) amb un moviment escàs, després del tancament de dilluns pel festiu del Dia del Treball. Els futurs nord-americans cotitzen plans, després de tancar dilluns amb pèrdues molt reduïdes, després de descomptar que JP Morgan finalment va haver de sortir al rescat de First Republic Bank.

IBEX 35
11.811,900
  • 0,03%3,70
  • Max: 11.866,60
  • Min: 11.724,60
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.325,95
17:35 07/01/25

A Àsia, les borses han tancat amb guanys moderats, excepte a Austràlia. L'índex ASX ha baixat a prop de l'1% després que el Banc de la Reserva d'Austràlia hagi apujat els tipus d'interès 25 punts bàsics, fins al 3,85%, quan el mercat esperava que els mantingués al 3,6%. A més, ha anticipat que faran falta més pujades dels interessos perquè la inflació baixi cap al seu objectiu del 2%.

Això en una setmana que estarà marcada per les decisions sobre tipus d'interès que adoptin el Banc Central Europeu (dijous) i la Reserva Federal (dimecres). Pel que fa a l'organisme presidit per Christine Lagarde, s'espera un increment del preu del diner d'un 0,25%, fins al 3,25% en el cas de la facilitat de dipòsit. Pel que fa a la institució dels Estats Units, es preveu que l'augment sigui també del 0,25%.

Els PMI manufacturers del març que es donin a conèixer a banda i banda de l'Atlàntic i l'IPC avançat de l'eurozona d'abril (dimarts); i l'informe d'ocupació dels Estats Units d'abril (divendres) seran altres de les grans referències de la setmana.

REFERÈNCIES DE LA JORNADA

A més, ja hem conegut que les vendes al detall a Alemanya van caure un 2,4% al març, enfront de la previsió del consens, que n'anticipava un repunt mensual del 0,4%.

A Espanya, el sector manufacturer espanyol ha tornat a territori de contracció a l'abril, segons ha confirmat l'indicador d'activitat PMI, que ha baixat fins a 49 punts.

Un altre indicador important que s'ha publicat ha estat l'enquesta de préstecs bancaris del primer trimestre de la zona de l'euro, que ha mostrat un enduriment del crèdit per part dels bancs europeus més gran del previst pel consens.

Finalment, l'IPC avançat de l'eurozona del mes d'abril va repuntar a l'abril fins al 7% interanual, lleugerament per sobre del 6,9% esperat. Tot i que l'IPC subjacent es va moderar fins al 5,6% en taxa interanual, en la primera caiguda dels últims 10 mesos.

MÉS RESULTATS EMPRESARIALS

En clau empresarial, el banc HSBC ha pujat després de publicar resultats i anunciar el seu primer dividend des del 2019. En negatiu, la petroliera BP ha caigut en decebre amb les seves previsions de cara al proper trimestre i arrossega altres valors com Repsol.

En clau empresarial, es publicaran resultats importants durant els propers dies, com els que donin a conèixer HSBC, BP, Pfizer i Starbucks (dimarts); EDP, Airbus, BNP Paribas, Lloyds, Enel i Lufthansa (dimecres); ArcelorMittal, CIE Automotive, Solaria, Shell, BMW, Volkswagen, Apple (dijous) i CaixaBank, IAG, Ence, Logista, CAF i Adidas (divendres)

ANÀLISI TÈCNICA

"Sembla que l'IBEX 35 podria acabar buscant cobrir el buit alcista de finals del mes de març que va deixar als 9.070 punts. El buit baixista que va deixar la setmana passada ens fa ser molt prudents a curt termini, ja que no descartem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.792 punts, nivells on presenta l'altre buit alcista del març", comenta César Nuez, analista de Bolsamanía.

"El suport clau es troba als 8.502 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions. No apreciarem un canvi de tendència mentre que es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus", afegeix aquest expert.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas s'enfonsa un 4% (72 dòlars) i el Brent, el mateix (75,64 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,11% (1,0987 dòlars), i l'unça d'or avança un 1,46% (2.2021 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 3,45% i el bitcoin puja un 2% (28.680 dòlars).

contador