El selectiu espanyol i la resta de borses europees van caure de forma voluminosa aquest dilluns
Jornada clarament negativa per a l'IBEX 35. El selectiu espanyol ha estès les caigudes d'aquest dilluns i acomiada la sessió per sota dels 9.200 punts (-1,65%, 9.165 punts). Això, amb la major part dels seus títols tancant dimarts en vermell. Cal assenyalar que les utilities han tornat a estar entre els que més han pressionat a la baixa, com es va veure ahir, mentre els bancs, que han estat pujant durant el matí, s'han desinflat, amb només BBVA i Bankinter acabant el dia en terreny positiu.
La resta de borses europees també han acomiadat la jornada clarament a la baixa després dels descensos pronunciats de la passada sessió a aquest costat de l'Atlàntic. "L'augment dels rendiments (dels bons) i la fortalesa del dòlar nord-americà van contribuir a mantenir els inversors a ratlla", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Dins de l'IBEX, les utilities, que també van patir ahir en aquest context marcat per l'augment dels rendiments dels bons, estan entre els pitjors títols, juntament amb ArcelorMittal, que ha rebut una retallada de preu objectiu de Deutsche Bank (encara que segueix aconsellant comprar-lo), Cellnex i Colonial.
El selectiu espanyol segueix dins d'una banda lateral en què s'està movent durant els últims mesos. Continuem pendents, per dalt, dels màxims anuals als 9.741 punts, mentre que per sota el principal suport és als 9.170 punts, preus on es troba la mitjana de 200 sessions.
Wall Street va finalitzar ahir la sessió amb signe i moviments moderats, mentre que a Àsia torna a ser festiu a la Xina. Tot i això, el Hang Seng sí que ha obert i ha caigut amb força (-2,78%). Això, malgrat que Evergrande ha arribat a rebotar avui amb una gran intensitat, fins al punt d'haver d'emetre un comunicat explicant que desconeix els motius de les alces.
Seguint amb Àsia, cal destacar que el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA, per les sigles en anglès) ha mantingut els tipus sense canvis al 4,10%, tal com esperava el mercat.
L'agenda d'aquest dimarts inclou també l'atur del setembre a Espanya (puja a 19.768 persones, encara que marca la seva xifra més baixa aquest mes des del 2008) i l'índex Redbook de vendes al detall als EUA, que ha caigut al 3,5%, on també s'ha publicat l'enquesta JOLTS d'ofertes d'ocupació, i que ha mostrat un total de 9,61 milions de vacants, una xifra superior a l'anticipada pel consens.
MÉS PUJADES DE TIPUS
El mercat continua preocupat per la possibilitat que es produeixin més pujades de tipus abans de final d'any, una cosa molt probable.
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir ahir que la caiguda de la inflació no serà tan intensa com s'espera. També va avisar d'un estancament econòmic per al segon semestre d'any. Aquest panorama fa témer que el BCE torni a pujar tipus en un intent per frenar aquesta alça de preus.
Per part seva, la presidenta de la Fed de Cleveland, Loretta Mester, va dir aquest dilluns que el banc central nord-americà probablement haurà de pujar els tipus una vegada més aquest any i després mantenir-los a nivells més alts durant algun temps per aconseguir que la inflació torni al seu objectiu del 2%. Mark Carney, exgovernador del Banc d'Anglaterra, també espera que la Fed torni a apujar els tipus aquest any.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0452 dòlars (-0,23%). El petroli guanya al voltant del 0,6%. El Brent puja fins als 91,15 dòlars i el WTI és als 89,64 dòlars.
L'or perd un 0,5% (1.837 dòlars) i la plata, un 0,47% (21,32 dòlars).
El bitcoin es relaxa després de les pujades d'ahir i cotitza ara als 27.300 dòlars. L'ethereum cotitza als 1.640 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,77%.