Dijous es publica l'IPC dels EUA i divendres hi comença la temporada de resultats
L'IBEX 35 (-0,07%; 8.694,90 punts) s'ha pres un respir aquest dilluns, mentre que la resta de borses europees han registrat avenços destacats, després dels forts guanys de la setmana passada. Dins del selectiu espanyol, que s'ha vist llastat per la inestabilitat política al Brasil, ha destacat la important revaloració en Solaria gràcies a una millora de Goldman Sachs i les caigudes en les energètiques (Endesa, Iberdrola, Enagás...) i els bancs (Unicaja, Santander, CaixaBank...) després de l'excel·lent inici d'any del sector bancari.
"Les borses europees haurien de continuar prosperant, aprofitant el vent de cua de la reobertura de les fronteres xineses, mentre que la fortalesa de l'euro hauria d'encoratjar les entrades de capital", comenta Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management.
Per anàlisi tècnica, l'BEX 35 es va revalorar a prop del 6% a la setmana passada, cosa que li va permetre superar resistències de curt termini i acostar-se als 8.711 punts, buit baixista del 10 de juny passat.
"Quan superi aquests preus, és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.000 punts. El primer nivell de suport es troba als 8.208 punts, si bé els mínims de l'última correcció es troben els 8.059 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía, que també considera possible una presa de beneficis a curt termini, després del gran començament del 2023.
PROBLEMES AL BRASIL
El selectiu espanyol ha estat llastat per tot el que està passant al Brasil, amb l'assalt al Congrés dels partidaris de Bolsonaro, que no accepten el resultat electoral, en un moviment que recorda absolutament el que va passar als Estats Units amb els partidaris de Trump.
El president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, ha decretat la intervenció federal a Brasília per "garantir la seguretat pública". Cal subratllar que un bon nombre d'empreses espanyoles cotitzades, començant per Banc Santander, desenvolupen bona part del negoci al país.
Tot i que les caigudes de Santander i Iberdrola han estat molt moderades, ja que el mercat ha descomptat que la situació tornarà a la normalitat.
GUANYS A L'ÀSIA
A l'Àsia s'han imposat les alces aquesta matinada, amb ascensos especialment pronunciats al Hang Seng de Hong Kong (+1,77%) a mesura que l'obertura després de la retirada de les mesures de la Covid-19 es va consolidant. A nivell empresarial, Alibaba s'ha disparat després d'anunciar-se aquest cap de setmana que el fundador d'Ant Group, Jack Ma, cedirà el control del gegant de la tecnologia financera.
Redmond Wong, estrateg de mercat de la Xina a Saxo Markets, assenyala que la cessió del control d'Ant i altres negocis per part de Jack Ma ajudarà a eliminar algunes incerteses i aplanarà el camí per desenvolupar i expandir el negoci del grup, recull Reuters.
TOTS PENDENTS DE L'IPC DELS EUA... I DELS RESULTATS
Després de la dada d'IPC de la zona de l'euro publicada divendres, que es va frenar fins al 9,2% al desembre des del 10,1% del novembre (i enfront de l'estimació del consens del 9,7%), aquest dijous es donarà a conèixer l'IPC del desembre dels Estats Units, molt esperat pels inversors.
"Serà un altre factor clau per decidir si la Reserva Federal apuja tipus en 25 o 50 punts bàsics a la reunió del febrer (...). Els discursos de la Fed d'aquesta setmana també seran interessants per calibrar la interpretació dels membres del banc central nord-americà sobre l'últim informe d'ocupació de la setmana passada", subratllen els analistes de Danske Bank.
Així mateix, la temporada de resultats ja arrenca als EUA. JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Blackrock, Citigroup, Bank of New York i Delta Air Lines anunciaran els comptes del quart trimestre aquest divendres.
SETMANA COMPLICADA PER A GOLDMAN SACHS
Goldman Sachs té previst acomiadar fins a 3.200 treballadors a partir de la meitat de setmana. Més d'un terç de les retallades procediran de les principals unitats de trading i banca.
La situació global de la indústria, marcada per la desacceleració de l'activitat de fusions i els preus més baixos dels actius -així com una perspectiva incerta per als mercats i l'economia-, també impulsa el banc nord-americà a reduir costos.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0744 dòlars (+0,94%). El petroli puja més del 1%. El Brent se situa als 79,68 dòlars i el WTI, als 74,92 dòlars.
L'or puja un 0,6% (1.881 dòlars) i la plata avança un 0,1% (24,00 dòlars).
El bitcoin suma un 2,1% (17.331 dòlars) i l'ethereum, un 5,6% (1.343 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,52% i la del bo espanyol, al 3,26%.