L'IBEX 35 es desploma més del 4% per la por del col·lapse de Credit Suisse

Els bancs han tornat a caure amb força a tot el Vell Continent

Nieves Amigo
Bolsamania | 15 mar, 2023 10:13 - Actualitzat: 18:39
ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 9 de febrero de 2023 en madrid espana el 20230301173702
Eduardo Parra - Europa Press

Poc ha durat l'alegria de les alces de la jornada passada. L'IBEX 35 i la resta de borses europees s'han enfonsat el dimecres a hores d'ara per la crisi del sector bancari que avui està protagonitzada per Credit Suisse. El banc s'enfonsa un 20% després de les caigudes d'ahir després de reconèixer "debilitats materials" en els processos d'informació financera per als exercicis 2021 i 2022. La situació empitjora avui després que el màxim accionista de l'entitat, el Banc Nacional Saudita, hagi descartat augmentar-hi la seva inversió davant les dificultats que travessa.

IBEX 35
11.811,900
  • 0,03%3,70
  • Max: 11.866,60
  • Min: 11.724,60
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.325,95
17:35 07/01/25

Després de la fallida de tres bancs als EUA (Silvergate, Silicon Valley Bank i Signature Bank), l'amenaça d'una possible fallida d'aquest calibre a Europa fa que els inversors tornin a vendre massivament títols de les entitats financeres aquest dimecres.

L'índex bancari europeu s'ha enfonsat un 8% ara, mentre que tots els bancs s'han desplomat al Vell Continent (Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas...). A Espanya, Sabadell, Bankinter, Santander, BBVA, CaixaBank, Unicaja han registrat fortissimes caigudes.

Les caiguda de la banca, sumades a les caigudes d'Inditex després de publicar els seus comptes (-5,11%), han portat l'IBEX a deixar-se un 4,37%, fins als 8.759 punts. En realitat, pràcticament cap valor de líndex cotitza en positiu en aquests moments. El selectiu espanyol té el següent suport als 8.726 punts.

Cal destacar que la tèxtil gallega ha publicat unes xifres de l'exercici 2022 que han estat rècord, amb un benefici de 4.130 milions durant el primer any de Marta Ortega al front de la companyia. Les vendes van augmentar el 17,5% i ha anunciat un increment del dividend del 29%. Els comptes han estat en línia amb el que s'esperava i, en general, han agradat als analistes, tot i que hi ha certa preocupació per l'augment previst de les inversions per impulsar el pas de la tèxtil “al nivell següent”.

La resta de borses europees també han caigut amb molta força al voltant d'un 3%, encara que de nou l'IBEX i el FTSE MIB italià, on la banca té un gran pes, n'han estat els pitjors.

Pel que fa a les últimes notícies relacionades amb la liquidació de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, Bloomberg publica que els fiscals nord-americans estaven investigant el treball de Signature Bank amb clients de criptodivises abans que els reguladors se'n fessin càrrec i tanquessin el prestador el cap de setmana passat. Els investigadors del Departament de Justícia a Washington i Manhattan estaven examinant si el banc de Nova York va prendre mesures suficients per detectar el possible blanqueig de diners per part dels clients.

I mentre uns perden, uns altres guanyen. Bank of America va captar més de 15.000 milions de dòlars en nous dipòsits en qüestió de dies, convertint-se en un dels grans beneficiats després que la fallida de tres bancs més petits minvés la confiança en la seguretat dels prestadors regionals, explica també Bloomberg. Els fluxos d'entrada ofereixen una primera visió de l'allau de dipòsits que es va obrir camí cap als bancs més grans del país, ja que els clients temorosos d'una crisi cada vegada més gran van buscar refugi a les empreses considerades massa grans per fer fallida. Altres bancs com ara JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo també van ingressar milers de milions en nous dipòsits, tot i que les xifres encara no s'han fet públiques.

D'altra banda, al pla macroeconòmic, avui es publiquen les vendes al detall del febrer als EUA que han retrocedit un 0,4%, mentre que les vendes al detall de la Xina van pujar un 3,5% entre el gener i el febrer. Durant el mateix període, la producció industrial del gegant asiàtic va créixer el 2,4%, per sota del 2,6% previst pel consens. Els inversors ja esperen la decisió de tipus del Banc Central Europeu (BCE) demà.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0542 dòlars (-1,7%). El petroli cau amb molta força un 7%. El Brent se situa als 72 dòlars i el WTI, als 66,13 dòlars.

L'or recupera (+1,5%, 1.938 dòlars), igual que la plata (+0,4%, 22,13 dòlars).

El bitcoin segueix a prop dels 25.000 dòlars (24.789 dòlars) i l'ethereum cotitza als 1.639 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,41%.

contador