L'IBEX 35 ensopega en un inici de setmana marcat per la Fed i ArcelorMittal

L'acereria ha pujat amb força després de l'oferta de Nippon Steel sobre US Steel per 14.100 milions

Nieves Amigo
Bolsamania | 18 des, 2023 11:00 - Actualitzat: 19:15
ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 23 de mayo de 2023 en madrid espana 20231214122903
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ensopega aquest dilluns (-0,4%, 10.054) després de deixar-se la setmana passada un 1,25%. La resta de borses europees cedeixen de forma continguda. El selectiu espanyol va registrar divendres el primer senyal de debilitat des de finals d'octubre. Així, va abandonar el suport del curt termini que presentava als 10.114 punts.

IBEX 35
11.467,300
  • 0,24%27,40
  • Max: 11.489,20
  • Min: 11.310,50
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 20/12/24

"Es confirma una parada al camí. Per a les properes jornades el més normal és que podem veure un atac al nivell dels 10.000 punts, preus on té un buit alcista de finals de novembre", afirmen els experts de Bolsamanía.

"Si no es pot subjectar a aquests nivells, és probable que puguem veure una extensió dels descensos fins al nivell dels 9.700 punts. Només veurem un senyal de fortalesa amb la superació de la resistència dels 10.300", afegeixen.

Dins de l'IBEX destaquen les pujades n ArcelorMittal després de llançar Nippon Steel una oferta de compra per US Steel que puja a 14.100 milions de dòlars. El segueixen al capdamunt Repsol, Rovi i l'altra acereria, Acerinox. Al costat de les retallades, destaca Meliá, que estaria negociant amb la banca refinançar més de 1.100 milions de deute, segons informa Cinco Días. Al costat de l'hotelera apareixen Acciona Energía, ACS i Acciona.

ÚLTIMES NOTÍCIES DE LA FED

La setmana comença amb el sabor amarg que han deixat els comentaris de diversos membres de la Reserva Federal (Fed). John Williams, president de la Reserva Federal (Fed) de Nova York, va desinflar divendres el globus generat per les conclusions de la reunió de la Fed de dimecres (que va anticipar tres retallades de tipus per al 2024) i va dir que no està d'acord amb les expectatives del mercat d'una retallada de tipus tan aviat com al març, afirmant que és prematur fins i tot considerar una cosa així.

Williams va ser seguit en els seus comentaris pel president de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, que va expressar una línia de pensament similar, dient que espera que les retallades de tipus comencin el tercer trimestre del 2024 si la inflació cau segons el que s'esperava.

Per part seva, Austan Goolsbee, president de la Reserva Federal de Chicago, ha afirmat que és massa aviat per declarar la victòria en la lluita contra la inflació per part del banc central, i que les decisions sobre retallades de taxes d'interès es basaran en les dades econòmiques entrants. "Hem avançat molt el 2023, però encara adverteixo tothom que no està acabat", ha dit Goolsbee aquest diumenge en una entrevista a Face the Nation de CBS. Tot i que es va mostrar optimista sobre el fet que els Estats Units eviti una recessió, Goolsbee va insistir que la inflació encara és lluny de l'objectiu del 2% de la Fed.

POQUES REFERÈNCIES: ATENTS A L'IFO

La jornada de dilluns compta amb poques referències rellevants. Entrem a la setmana de la nit de Nadal i Nadal i això s'anirà notant. El més rellevant, en el pla macro, és l'IFO alemany de desembre (que empitjora i incompleix allò previst). Al llarg de la setmana es coneixeran dades d'inflació i també de PIB, com les dels EUA o Espanya. Demà s'anuncia la decisió de tipus del Banc del Japó, que s'espera que els mantingui sense canvis al -0,1%.

D'altra banda, a l'àmbit empresarial, aquest dilluns hi ha nova reunió dels responsables de la banca espanyola amb el Govern. L'Executiu ha dit que no abordarà el tema de l'impost a la banca. Recordem que divendres, Nadia Calviño va reconèixer que planegen ajustar-lo.

Fora del nostre país, es parla de Vodafone, ja que Iliad ha presentat una nova oferta per fusionar els seus negocis a Itàlia.

NOU MÍSIL DE COREA DEL NORD

Corea del Nord ha llançat aquest dilluns un míssil balístic intercontinental que té abast per impactar a qualsevol lloc dels Estats Units, segons han informat Corea del Sud i el Japó, marcant el seu segon llançament en hores, mentre Pyongyang condemnava una demostració de força liderada pels Estats Units com moviments de “guerra”.

El míssil té el potencial de recórrer més de 15.000 km (9.300 milles), cosa que significa que pot assolir qualsevol lloc al Japó i al territori continental dels Estats Units, ha dit Shingo Miyake, viceministre de Defensa del Japó.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0915 dòlars (+0,19%). El petroli puja un 2,5%. El Brent se situa als 78,5 dòlars i el WTI, als 73,2 dòlars. Cal assenyalar que BP també ha suspès el trànsit pel Mar Roig pels atacs dels hutís des del Iemen. L'empresa alemanya de transport de contenidors Hapag-Lloyd ja va comunicar aquest divendres la seva decisió de pausar temporalment el trànsit de tots els vaixells, igual que el gegant danès A.P. Moller-Maersk, i es tem que aquests moviments tinguin un gran impacte a les cadenes de subministrament globals.

L'or està pla (+0,08%, 2.037 dòlars) i la plata cedeix un 0,26% (24,09 dòlars).

El bitcoin cau fins als 41.300 dòlars i l'ethereum cedeix fins als 2.150 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,954%.

contador