Els bancs nord-americans pugen amb força després d'anunciar els comptes del primer trimestre
L'IBEX 35 ha avançat posicions (+0,57%, 9.362 punts) i acomiada amb lleugers guanys durant la setmana (+0,5%) després de fer-ho pitjor a la primera part i pujar a la segona. A Europa, les borses també tanquen la setmana en terreny positiu. Les pujades als bancs (Sabadell, Bankinter, Santander...) han animat el selectiu després que als EUA els comptes de JP Morgan, Wells Fargo i Citi hagin agradat.
Els darrers cinc dies s'han caracteritzat per ser força tranquils i per l'absència d'ensurts. Ni tan sols l'IPC del març dels EUA, la referència més rellevant, va aconseguir alterar les borses.
Aquest divendres els inversors afronten el començament de la temporada de resultats del primer trimestre, que com sempre arrenca amb els comptes dels bancs dels Estats Units. Avui han publicat les xifres JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo. En el cas del primer, ha disparat el benefici fins als 12.600 milions de dòlars. Citi, per part seva, l'eleva fins als 4.600 milions i Wells Fargo ho millora en un 33%.
A més dels resultats, l'agenda de la darrera sessió borsària de la setmana inclou la dada definitiva d'IPC d'Espanya del mes de març (cau al 3,3% mentre que la taxa subjacent es frena al 7,5%), i les vendes al detall, la producció industrial i la confiança de la Universitat de Michigan també a l'altra banda de l'Atlàntic.
Aquest divendres se segueix parlant de Ferrovial, que ahir va tancar amb pujades del 0,9% després d'aprovar la Junta General d'Accionistes el trasllat als Països Baixos. Només Leopoldo del Pino, germà del president Rafael del Pino i que posseeix el 4,5% de Ferrovial, i un altre petit percentatge del capital (en total, un 5,8%) han votat en contra. Ara tenen fins al 13 de maig per decidir si exerceixen el dret de separació. Si ho fessin, superarien el 2,5% de límit del capital autoimposat per Ferrovial i l'operació no se'n sortiria. No obstant això, no s'espera que això passi.
Amb tot, la tranquil·litat s'ha imposat a les borses, tant a les europees, com a les nord-americanes i les asiàtiques. Ara, els propers catalitzadors seran, precisament, els resultats, mentre que els inversors seguiran molt pendents de tot el que vagi passant i que pogués influir en la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) del maig.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,09 dòlars (-0,57%). El petroli puja moderadament. El Brent se situa als 86,56 dòlars i el WTI, als 82,87 dòlars.
L'or cau amb ganes, fins als 2.011 dòlars, i la plata cedeix també un 2% (25,34 dòlars).
El bitcoin cau lleugerament després d'arribar a vorejar els 31.000 dòlars i l'ethereum supera els 2.000 dòlars després de la seva esperada actualització Shanghai.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,435%.