La por s'apodera de l'IBEX i de la resta d'Europa per l''excusa' de la inflació

Pràcticament tots els valors de l'IBEX cotitzen en vermell

Nieves Amigo
Bolsamania | 11 mai, 2021 09:24 - Actualitzat: 18:20
ep valores del ibex 35 en un panel del palacio de la bolsa
Óscar Cañas - Europa Press

Si ahir les borses europees van 'celebrar' que l'informe d'ocupació d'abril als EUA va sortir pitjor del que s'esperava, la qual cosa porta a pensar que la Reserva Federal (Fed) no tocarà la seva política monetària, avui les places europees han caigut amb ganes (IBEX: -1,7%. 8.987 punts; CAC: -2,3%; DAX: -2,4%; FTSE 100: -2,9%) després dels forts descensos de la passada sessió a Wall Street i dels voluminosos retrocessos d'Àsia d'aquesta matinada.

IBEX 35
11.467,300
  • 0,24%27,40
  • Max: 11.489,20
  • Min: 11.310,50
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 20/12/24

"El Russell 2000 i el Nasdaq van tenir dificultats per igualar el rendiment dels seus dos homòlegs més grans. Aquest baix rendiment de Nasdaq va començar a actuar de nou com un llast per al sentiment de mercat en general, ja que un altre tancament decebedor va servir per soscavar la confiança de forma més generalitzada, i arrossegar tots els índexs nord-americans a la baixa, tot i que va ser després que el Dow registrés un altre màxim històric", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Dins el selectiu han destacat les fortes caigudes en Fluidra després que Rhône Capital hagi venut un 4,9% de la companyia a 31,30 euros. També ha cedit amb força IAG (ha emès 800 milions en bons convertibles per enfortir la seva liquiditat).

A més, Acerinox i ArcelorMittal han caigut de manera destacada després dels resultats que ha publicat la primera i el segon ha comunicat que Société ha retallat la seva presència al capital. De fet, només han tancat en positiu tres valors de l'IBEX, les tres farmacèutiques: Almirall, PharmaMar i Grifols.

PREOCUPACIÓ PER LA INFLACIÓ

Diuen des de CMC Markets que, un cop més, la preocupació per la inflació sembla estar pesant en el sentiment de mercat en general, amb els preus de les matèries primeres com principals responsables, abans de les xifres de l'IPC nord-americà que es publicaran a finals de aquesta setmana.

"Deixant de banda el fet que la falta d'ocupació de divendres (als EUA) probablement mantindrà la Reserva Federal en suspens durant força temps, a causa de la reducció de les expectatives d'un creixement de l'ocupació molt més elevat abans de setembre, quan expiri l'última sèrie de subsidis d'atur, sembla que els inversors estan ara preocupats per l'augment dels preus i la forta inflació", explica Hewson.

La gran pregunta, afegeix Hewson, és si tenen raó. "Tot i que hem vist una forta pujada de preus durant les últimes enquestes de l'ISM i els preus de les matèries primeres també estan en alça, la major preocupació és si és probable que siguin temporals o molt més persistents. A curt termini, probablement sigui massa aviat per saber-ho, però esperem veure una gran pujada en l'IPC general dels EUA a finals d'aquesta setmana, tot i que també cal situar-ho en el context de la situació dels preus de fa un any, quan els preus del petroli als EUA van ser negatius, fins als -37 dòlars, i el Brent va arribar a baixar fins als 16 dòlars", recorda.

Avui s'ha conegut l'IPC de la Xina, que va pujar del 0,4% al març al 0,9% l'abril, mentre que l'índex de preus al productor també va donar un fort salt fins al 6,8%, des del 4,4%, un gir considerablement brusc atès que era al -0,4% a finals de l'any passat.

"ATENTS A UNA PRESA DE BENEFICIS"

Els experts de Bolsamanía ja advertien al tancament d'aquest dilluns d'una possible presa de beneficis en l'IBEX, després que el selectiu s'hagi revalorat més d'un 8% des del passat 21 d'abril.

"Ull que podríem estar veient senyals de debilitat en el selectiu espanyol, per la qual cosa no descartem l'aparició d'un senyal que ens confirmi l'inici d'una correcció. El primer nivell de suport el podríem situar als 8.800 punts", avisa César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

La agenda macro d'aquest dimarts ha inclòs el ZEW alemany de maig, que ha sortit millor del que es preveia tant en situació actual (-40,1 davant l'estimació de -41,3 i la dada prèvia de -48,8), com a sentiment econòmic (84,4 enfront de 72 previst i a 70,7 previ).

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,26% i es canvia a 1,2162 dòlars. El petroli cau un 0,6%, fins als 68,06 dòlars el Brent i als 64,58 dòlars el West Texas.

L'or i la plata baixen lleugerament, fins als 1.831 dòlars i als 27,43 dòlars, respectivament.

El bitcoin cau un 0,9%, fins als 55.750 dòlars, i l'ethereum es deixa un 1,8%, fins als 3.993 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,62% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es dispara un 9%, fins al 0,51%.

contador