Tota Europa està cedint posicions amb ganes
Importants caigudes a tota Europa aquest dijous (Ibex: -1,44%; Cac: -2%; Dax: -2,40%; Ftse 100: -1,61%). La sensació al mercat és de preocupació a mesura que les restriccions per a contenir el coronavirus van creixent a tot el món. França va anunciar anit un nou enduriment de les mateixes a vuit ciutats, incloent-hi París, amb tocs de queda de nou de la nit a sis del matí. S'espera que aquestes mesures durin fins a sis setmanes.
Al Regne Unit, el Govern d'Irlanda del Nord va establir els seus plans per al seu propi mini-confinament de 4 setmanes, mentre que el Govern gal·lès està fent plans per tancar la frontera amb Anglaterra. El Govern del Regne Unit troba resistència als seus plans d'implementar restriccions més estrictes a les ciutats de Manchester i Liverpool.
"Si va haver-hi unanimitat amb el tancament de març, hi ha qualsevol cosa menys això en el clima actual, amb aires d'amotinament a tot arreu mentre que el líder del Partit Laborista, Keir Starmer, ha demanat un tancament d'interruptor de circuit' de dues setmanes en tot el país en un intent de frenar la propagació de la infecció. Això ha provocat inevitablement una feroç resistència per part de diferents sectors, sobretot a les regions que actualment tenen taxes baixes d'infecció, amb la perspectiva que un altre confinament sigui etiquetat com un 'interruptor de negocis', en particular perquè amb un retard de dues setmanes respecte als nous casos, és difícil d'avaluar si un tancament de dues setmanes seria reeixit o no", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.
A Espanya, Catalunya va comunicar aquest dimecres que tanca bars i restaurants durant quinze dies i que destinarà 40 milions en ajudes a la restauració per a contrarestar el tancament.
"Amb la perspectiva d'un imminent pla d'estímula als Estats Units que disminueix dia a dia, l'augment de les taxes d'infecció que provoca restriccions més estrictes a tota Europa, i les escasses perspectives en relació amb una vacuna abans de mitjan any vinent, no és d'estranyar que els inversors comencin a posar-se una mica nerviosos", afegeix Hewson.
Sobre la vacuna, després de les últimes males notícies, aquest expert assenyala que "a poc a poc es va fent evident que el camí per a obtenir-la no serà fàcil".
En el front del Brexit, sembla haver-hi alguns motius per a l'optimisme. Cal recordar que avui comença el Consell Europeu. Els experts no esperen un acord imminent i creuen que les converses s'estendran fins la data límit de finals d'enguany, mentre cada part espera que l'altra 'mogui fitxa'.
Quant a les dades, aquest dijous s'han conegut les sol·licituds setmanals de desocupació als Estats Units. Segons les dades publicades aquest dijous pel Departament de Treball, se situen en 898.000 enfront de les 845.000 peticions registrades en la setmana anterior i les 825.000 esperades
A més, parlaran membres de la Fed i també la presidenta del BCE, Christine Lagarde, a les reunions del FMI i del Banc Mundial. Lagarde ha assegurat que els bancs poden absorbir les pèrdues de la crisi.
En el pla empresarial, atents als resultats de Morgan Stanley als EUA i a Grifols a Espanya, que es dispara després que la farmacèutica Vertex hagi abandonat un projecte que era una potencial competència per al seu principal negoci, el plasma.
Morgan Stanley aconsegueix augmentar un 26% els seus guanys en el tercer trimestre, per sobre de l'estimat, impulsat per un altre trimestre extraordinari en el seu negoci comercial.