Fortes pèrdues per a l'IBEX pel temor de la inflació i de l'enduriment monetari

Totes les places del Vell Continent estenen les fortes caigudes de finals de la setmana passada

Nieves Amigo
Bolsamania | 13 jun, 2022 09:38 - Actualitzat: 18:15
ep paneles de valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 19 de mayo de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

Fortes caigudes per a l'IBEX-35 (-2,47%; 8.183,30 punts) i la resta de borses europees aquest dilluns, en línia amb les vendes destacades a Wall Street, que s'enfonsa fins a nous mínims anuals per sota dels 3.800 punts en el cas de l'S&P 500. Tot això després de les fortes retallades que s'han vist a Àsia aquesta matinada i després de les reculades de l'última part de la setmana passada a banda i banda de l'Atlàntic (l'IBEX es va enfonsar divendres a prop d'un 4%) enmig dels dubtes generats per l'actuació del Banc Central Europeu i del repunt de la inflació als EUA. Els inversors es mantenen pendents de la reunió de la Reserva Federal (Fed) d'aquest dimarts i dimecres que serà, sens dubte, la gran cita de les properes jornades.

IBEX 35
11.490,000
  • 0,14%16,10
  • Max: 11.504,10
  • Min: 11.421,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.299,24
10:29 27/12/24

A Europa ha ressorgit la por d'una crisi de deute a la zona euro després del final del programa de compra d'actius del BCE. Christine Lagarde no va donar detalls sobre el pla per controlar els diferencials de crèdit i això està pressionant els rendiments i les primes de risc de les economies perifèriques, amb Itàlia i Espanya al capdavant.

El rendiment del bo espanyol a deu anys s'acosta al 3% i la prima de risc puja fins als 130 punts, un nivell que no tocava des del maig del 2020.

MÉS CITES AMB ELS BANCS CENTRALS

"La peça central d'aquesta setmana és, sens dubte, la reunió de política monetària del FOMC d'aquest dimecres", assenyala Jeffrey Halley, analista d'Oanda, al seu informe diari. Halley apunta que la dada d'inflació del maig dels EUA, coneguda divendres, i que va pujar fins al 8,6%, augmenta les possibilitats d'una pujada de tipus de 75 punts bàsics dimecres. Tot i així, reconeix que no és segur veure un moviment en aquest sentit.

"No estic segur que la lectura de la inflació de divendres sigui suficient per provocar una pujada de tipus del 0,75%, encara que això no impedirà que la gent ho pronostiqui. Una pujada del 0,50% ja està feta i el punt crucial serà quina és la perspectiva de la Fed a partir d'ara i si segueixen confiant en un aterratge suau. La conferència de premsa posterior a la reunió serà segurament una de les més emocionants de l'any”, indica Halley.

El Banc d'Anglaterra també farà el seu anunci sobre els seus plans en política monetària aquesta setmana (dijous), mentre que el Banc del Japó farà el mateix divendres. Pel que fa a l'agenda d'aquest dilluns, hi destaca la publicació del PIB del Regne Unit, que va recular el 0,3% a l'abril.

"El panorama de la inflació s'ha tornat molt més lleig, i independentment de les preocupacions del Banc d'Anglaterra sobre el que pot suposar una pujada de 50 punts bàsics per a una economia ja fràgil, potser no tingui cap altra opció, si vol restablir la malmesa reputació, quan es tracta de lluitar contra la inflació", indica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres. No s'espera que el Banc del Japó toqui tipus d'interès.

MOLT MALA FIGURA

L'IBEX 35 va polvoritzar tots els suports del curt termini divendres i va acabar cobrint el buit alcista que va deixar el 20 de maig passat als 8.406 punts.

Els experts de Bolsamanía adverteixen que s'ha quedat sense xarxa fins al nivell dels 8.134 punts. "Un tancament per sota d'aquest nivell de preus complicaria molt les perspectives tècniques i ens faria pensar en un atac al nivell dels 7.783 punts, mínims del buit alcista del 8 de març", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Només amb la superació dels 8.711 punts (màxims del buit baixista que va deixar divendres passat) veuríem una millora del seu aspecte tècnic.

Dins del selectiu espanyol han destacat les fortes caigudes dels bancs, amb Bankinter i Sabadell al capdavant. Tot i que altres títols (Meliá, Cellnex, Fluidra, PharmaMar...) també han cedit amb molta força. Tot just dos valors de l'IBEX han tancat en positiu (Naturgy i REE).

MACRON, DEBILITAT

El president francès, Emmanuel Macron, ha sortit afeblit de la primera volta de les eleccions legislatives franceses davant l'avenç de l'esquerra de Jean-Luc Mélenchon.

Les llistes d'aquest i de Macron, reelegit president a l'abril, queden igualades a la primera volta de les eleccions legislatives d'aquest diumenge, marcades per una abstenció rècord del 52,49%.

Malgrat el resultat, Emmanuel Macron surt com a favorit a la segona volta de diumenge que ve per ser el grup amb més escons a la nova Assemblea Nacional.

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN S'ENFONSA

L'euro canvia a 1,0425 dòlars (-0,8%). El petroli cau un 2%, fins als 119,17 dòlars, el Brent i als 117,71 dòlars, el West Texas.

L'or perd un 2,5% (1.828 dòlars) i la plata es deixa un 4% (21 dòlars).

El bitcoin s'enfonsa un 17% (22.754 dòlars) i l'ethereum, un 19% (1.196 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,32% i la del bo espanyol avança fins al 2,97%.

contador