Fortes caigudes per a l'IBEX causa de la por de la inflació i d'una crisi energètica

Els preus de les matèries primeres i l'energia segueixen preocupant els inversors

Nieves Amigo
Bolsamania | 28 set, 2021 09:53 - Actualitzat: 18:48
ep una de las instalaciones del palacio de la bolsa de madrid con paneles del ibex a 27 de julio de
Marta Fernández Jara - Europa Press

Després d'obrir en positiu, les borses europees es donaven la volta als primers instants de la sessió i han baixat amb molta força. L'IBEX 35 ha caigut un 2,59%, fins als 8.769,4 punts, en línia amb la resta de grans mercats, i ha tancat als mínims del dia, després d'haver rebotat amb força durant les últimes jornades. No obstant això, la reconquesta dels 9.000 punts realitzada ahir ha estat 'flor d'un dia'. Això, enmig de la por creixent de la inflació, mentre segueixen pujant els preus de les matèries primeres i hi ha veritable por d'una crisi energètica global.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

Per valors, Fuidra, Solaria, Ferrovial, Cellnex, Acciona i Siemens Gamesa (després d'una retallada de Citi) han liderat els descensos, mentre que al costat positiu Repsol (+1%) s'ha beneficiat dels alts preus del petroli, tot i que el resta de valors ha tancat en vermell, excepte Naturgy.

Les caigudes al Vell Continent han estat acompanyades d'importants retallades a Wall Street mentre pugen amb força els rendiments dels bons, cosa que perjudica especialment el sector tecnològic, tal com va succeir durant els mesos de març i abril.

A Àsia la sessió s'ha saldat amb signe mixt, amb alces destacades en el Hang Seng de Hong Kong. Diverses empreses han retallat el PIB de la Xina. Goldman Sachs l'ha reduït fins al 7,8% des del 8,2%. Nomura espera que el PIB de la Xina creixi un 7,7% aquest any, davant la previsió anterior del 8,2%.

LA PREOCUPACIÓ PER LA INFLACIÓ

La pujada dels preus de l'energia -el petroli Brent ha conquistat els 80 dòlars i el WTI se situa per sobre dels 76 dòlars-, juntament amb els problemes en les cadenes de subministrament i el fet que l'hivern sigui molt a prop, té molt preocupats els inversors, especialment pel seu impacte en la recuperació econòmica.

"Aquesta preocupació per una inflació més persistent també sembla estar convertint-se en un tema molt més consistent en el discurs dels banquers centrals, i diversos oradors de la Fed es van mostrar ahir una mica més enèrgics pel que fa a l'inici del tapering", indica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, al seu informe diari.

Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), ha tornat a reiterar que la inflació als Estats Units és "elevada i probablement ho seguirà sent durant els propers mesos abans de moderar-se".

Tot i que ha reconegut que "a mesura que continuï la reobertura, els colls d'ampolla, les dificultats de contractació i altres limitacions podrien tornar a ser grans i més duradors del previst, cosa que presenta riscos a l'alça per a la inflació".

Per la seva banda, la presidenta de BCE, Christine Lagarde, va dir aquest dilluns que la inflació seguirà pujant, encara que va insistir que el repunt "és en gran part temporal".

Lagarde ha reiterat aquest dimarts al fòrum econòmic de Sintra que "mirant més enllà de la pandèmia, esperem que la inflació convergeixi lentament cap al 2%".

A més, Janet Yellen, secretària de l'Tresor dels EUA, ha advertit que a partir del 18 d'octubre la seva institució podria quedar-se sense recursos per seguir finançant el govern federal.

"Ara estimem que el Tresor probablement esgotarà les seves mesures extraordinàries si el Congrés no ha actuat per elevar o suspendre el límit del deute abans del 18 d'octubre", ha dit la dirigent.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX ha dibuixat "un envoltant baixista després acostar-se a la resistència dels 9.055 punts. Ull que podríem veure com acaba cobrint el buit alcista que va deixar als 8.655 punts, preus molt propers a la mitjana de 200 sessions. No observarem cap senyal de fortalesa mentre cotitzi per sota dels 9.055 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de TraderWatch.

L'euro es canvia a 1,1680 dòlars (-0,12%). El petroli cau un 0,8% (Brent: 78,84 dòlars; WTI: 74,92 dòlars), després d'haver marcat màxims de tres anys per sobre de 80 dòlars, en el cas del Brent.

L'or i la plata cedeixen posicions, fins als 1.738 dòlars i als 22,48 dòlars, respectivament.

El bitcoin cau un 2,6%, fins als 41.988 dòlars, i l'ethereum perd un 2,7%, fins als 2.919 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,536% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,44%.

contador