El banc cau amb força després de l'enfonsament de la lira turca
L'IBEX ha començat la setmana amb caigudes destacades de l'1,76% (8.343,50 punts), superiors a les de la resta de borses europees, per les fortes retallades en BBVA (-7,7%) i IAG (-5,5%). El banc, amb important exposició a Turquia (té un 49,8% de Garanti) acusa l'enfonsament de la lira turca després que Recep Tayyip Erdogan hagi destituït el president del banc central de Turquia, Naci Agbal. Abal va ser destituït divendres, després de tot just cinc mesos en el càrrec, després que el banc central registrés una pujada fins al 19% dels tipus d'interès.
Els mercats van elogiar aquesta mesura, presa per combatre la inflació. El president Erdogan, no obstant això, sempre s'ha oposat als tipus d'interès alts. Sol considerar-los el "pare i mare de tots els mals" i pensa, al contrari de les teories econòmiques, que agreugen la inflació.
Agbal va ser substituït per Sahap Kavcioglu, un economista i exdiputat del partit governant, un nomenament que preocupa els inversors i planteja dubtes sobre la futura independència del banc central. El nou governador es va comprometre diumenge a prendre les mesures necessàries per combatre la inflació.
Quant a les retallades d'IAG, es produeixen després que el govern britànic hagi reconegut que és aviat per parlar de vacances d'estiu. Per part seva, el doctor Mike Tildesley, membre del grup que assessora els responsables de Sanitat, ha dit que veu "extremadament improbables" els viatges internacionals aquest estiu. A més, Deutsche ha retallat avui el seu consell sobre IAG a mantenir des de comprar.
SOBRE LA VACUNACIÓ
Els inversors segueixen pendents de l'evolució de la vacunació una vegada que es recupera la normalitat quant a l'ús de la vacuna d'AstraZeneca, cosa que ocorrerà a Espanya a partir d'aquest dimecres. El Regne Unit ha avisat a la Unió Europea que la seva reputació corre perill si bloqueja les exportacions de vacunes.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar aquest diumenge l'arribada de 5,5 milions de dosis de la vacuna de Janssen a Espanya. La ministra ha insistit que l'objectiu del Govern, d'aconseguir que el 70% de la població estigui vacunada a l'estiu, està "a l'abast de la mà".
A tot això se suma que els resultats d'un ampli assaig realitzat als EUA han demostrat que la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per AstraZeneca i la Universitat d'Oxford té una eficàcia del 79% en la prevenció de la malaltia simptomàtica i del 100% contra la malaltia greu i l'hospitalització. A més, no n'hi ha trobat "major risc de trombosi".
TRANQUIL·LITAT A L'AGENDA
D'altra banda, al setmana comença amb poques referències a l'agenda. Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), pronunciarà un discurs sobre la innovació que no s'espera que ofereixi cap cosa rellevant que mogui el mercat.
A Alemanya, la cancellera Angela Merkel i els primers ministres dels estats federats es reuniran per debatre la possibilitat d'aplicar mesures de bloqueig més estrictes després de l'augment de casos de Covid-19 i la lentitud en l'aplicació de vacunes.
Al final d'aquesta setmana, el més destacat seran els PMIs flaix de març d'Europa i els Estats Units, que es publicaran dimecres. Divendres també es publicarà la inflació PCE dels EUA, que és la mesura d'inflació preferida per la Fed, així com el sentiment del consumidor de Michigan.
En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,26% i es canvia a 1,1934 dòlars. A més, el petroli Brent puja un 0,1%, fins als 64,58 dòlars, mentre l'unça d'or baixa un 0,5%, fins als 1.733 dòlars. Finalment, el bitcoin cau un 0,7%, fins als 57.218 dòlars, i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,34%.