Hi ha hagut problemes de difusió de les cotitzacions dels valors espanyols durant una hora
Les borses europees cotitzen en verd aquest dilluns, però l'Ibex s'ha donat la volta i ja està en vermell (-0,2%. 8.199 punts). Aquest gir s'ha produït una vegada que Borses i Mercats Espanyols (BME) ha solucionat els problemes que impedien la difusió de les cotitzacions de valors espanyols i, per tant, que dificultaven l'operativa de milers de clients. La fallada s'ha estès des de les 9 hores fins a les 10 hores d'aquest dilluns.
Quant al selectiu espanyol, segueix amb la mira posada en els màxims anuals després d'arrasar a la fi de la setmana passada la resistència dels 8.122 punts. "Per a les pròximes jornades sembla molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.439 punts, màxims anuals. El primer nivell de suport es troba en els 7.950 punts, mínims del buit alcista que es deixés dimecres passat en l'obertura", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
El mercat segueix pendent de les novetats relacionades amb les vacunes contra el Covid-19 -AstraZeneca ha anunciat que està desenvolupant una vacuna contra la variant sud-africana del virus després de conèixer-se que la vacuna actual que està sent distribuïda és menys efectiva contra aquest cep. A més, els resultats empresarials també estan en el focus. Avui publiquen a Espanya Solaria i Logista.
VEOLIA ES CANSA D'ESPERAR
Però la notícia empresarial del dia és sens dubte l'OPA hostil que Veolia ha llançat sobre Suez. Ofereix 18 euros pel 70,1% que no controla del seu compatriota, la qual cosa suposa una operació de gairebé 8.000 milions d'euros en metàl·lic. Suez ha reaccionat immediatament: "Jurídicament, Veolia no pot presentar una OPA", ha dit a l'agència AFP una portaveu de companyia, que va denunciar "una ruptura del compromís amistós" que havia assumit Veolia.
També els sindicats estan en contra d'aquesta OPA. "No permetrem que Veolia prossegueixi el seu intent de destrucció" de Suez, van declarar conjuntament els sindicats, que consideren aquesta oferta una "declaració de guerra sense volta enrere".
EL PAQUET DELS EUA, MÉS A PROP
D'altra banda, aquest dilluns també es parla de Joe Biden i de la seva obstinació a tirar endavant el paquet d'estímul. A la fi de la setmana passada, el president dels EUA va posar en marxa un pla per a aconseguir la signatura del paquet de 1,9 bilions de dòlars sense el suport dels republicans. "El president Biden té un historial de foment de les bones relacions amb polítics de tots els sectors, així com de cerca de consens en els assumptes, però aquesta vegada està decidit a donar prioritat al poble estatunidenc", indiquen els experts de CMC Markets en el seu informe diari.
La secretària del Tresor, Janet Yellen, va augurar aquest diumenge en una entrevista amb CNN, que el país tornarà a la plena ocupació en 2022 si s'aprova el nou paquet d'estímul.
"Esperaria que si aquest paquet s'aprova, tornem a la plena ocupació l'any vinent", va indicar Yellen.
No obstant això, la titular del Tresor va advertir, citant una anàlisi recent de l'Oficina de Pressupost del Congrés estatunidenc, que si no s'aprova "un suport addicional" a l'economia, la taxa de desocupació romandrà elevada en els pròxims anys i portarà fins a 2025 aconseguir que aquest índex baixi al 4% de nou.
ALTRES MERCATS
En altres mercats, l'euro/dòlar cotitza a 1,2034, mentre que el preu del cru puja més d'un 1% (barril Brent: 60,06 dòlars; barril WT: 57,51 dòlars). L'or cau ara lleugerament, fins als 1.810,80 dòlars per unça, mentre que la plata suma a penes un 0,3%, fins als 27,105 dòlars.
Durant el cap de setmana, el bitcoin va cotitzar per sore dels 40.000 dòlars per primera vegada des de principis de gener, però ara torna a estar per sota dels 39.000 dòlars. El *dogecoin ha pujat un 46% en les últimes 24 hores de nou de la mà de Elon Musk, CEO de Tesla.