Dur càstig per a l'IBEX, arrossegat per Acerinox, Acciona i els 'blue chips'

El selectiu ha baixat un 1,8% durant una jornada baixista a les borses mundials

Nieves Amigo
Bolsamania | 18 jun, 2021 10:01 - Actualitzat: 18:43
ep valores del ibex 35 en la bolsa de madrid a 26 de abril de 2021
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX ha baixat un 1,8%, fins als 9.030,60 punts, durant una jornada baixista per a les borses mundials. Dins el selectiu, Acerinox ha estat el 'fanalet vermell' indiscutible, amb retalls del 10%, després que Nippon Steel hagi venut a prop d'un 8% del seu capital. A més, també han cedit de forma destacada grans valors, com Repsol, Telefónica, Santander o BBVA. Al costat positiu tan sols han aguantat PharmaMar i Cellnex Telecom. Durant la setmana, l'índex espanyol ha retallat un 1,9%.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

També ha baixat amb força Acciona, que s'ha deixat a prop del 7% després de fixar a la part baixa de la franja el preu per a la sortida a borsa de la seva filial de renovables, Acciona Energia, que començarà a cotitzar pròximament en una forquilla de preus compresa entre 26,73 i 29,76 euros per acció.

La banda de preus no vinculant establerta representa un valor de mercat d'entre 8.800 milions i 9.800 milions d'euros.

SETMANA DE BANCS CENTRALS

A Àsia els números vermells han dominat la jornada. El Banc del Japó ha mantingut els tipus sense canvis, al mateix temps que ha anunciat una ampliació durant mig any dels seus estímuls per pal·liar les conseqüències de la pandèmia.

"De moment, el Banc vigilarà a prop l'impacte de la Covid-19 i no dubtarà a prendre mesures addicionals de flexibilització si cal, i també espera que els tipus d'interès a curt i llarg termini es mantinguin als seus nivells actuals o més baixos", ha dit el banc central japonès en la seva declaració de política monetària.

Encara que, sens dubte, el protagonisme de la setmana ha estat per a la Reserva Federal (Fed) i el seu important canvi de biaix monetari que fa a la inflació (va augmentar de manera important la seva previsió de PCE per 2021) i les compres d'actius (ha començat a debatre el tapering).

Després d'assegurar durant mesos que la pujada dels preus serà "transitòria", el seu president, Jerome Powell, va reconèixer dimecres que "els canvis en la demanda poden ser grans i ràpids, i els colls d'ampolla, les dificultats de contractació i altres restriccions podrien seguir limitant la rapidesa amb què es pot ajustar l'oferta, la qual cosa augmenta la possibilitat que la inflació sigui més alta i més persistent del que esperàvem".

En aquest sentit James Bullard, president de Banc de la Reserva Federal de San Luis, ha anunciat que preveien un creixement de la inflació, "però aquest ha estat més gran del que s'esperava". I ha afegit que el debat sobre el tapering "està obert".

QUÀDRUPLE HORA BRUIXA

Aquest divendres ha tingut lloc el segon gran venciment de l'any. El volum de contractació en els futurs dels índexs acostuma a incrementar-se significativament durant les sessions prèvies, a causa fonamentalment del 'rolo' de les posicions obertes cap al següent venciment (setembre de 2021).

Tal dia com avui vencen les opcions i futurs sobre índexs i accions tant a Europa com a l'altre costat de l'Atlàntic, cosa que sol traduir-se en una jornada de forta volatilitat, com ha passat aquest divendres.

L'agenda d'aquest divendres ha estat considerablement buida. Les vendes al detall del Regne Unit van caure un 1,4% al maig, pitjor del que s'esperava.

ALTRES MERCATS: ATENTS AL DÒLAR

Al mercat se segueix a prop la forta apreciació del dòlar després de la reunió de la Reserva Federal (Fed). La divisa va camí de rubricar la seva millor setmana dels últims nou mesos. L'euro, per la seva banda, segueix en mínims de dos mesos, es deprecia un 0,45% i es canvia a 1,1860 dòlars.

El petroli baixa un 1%, fins als 73,66 dòlars el Brent i als 72 dòlars el West Texas.

L'or i la plata avancen lleugerament posicions després de les seves últimes caigudes, fins als 1.776 dòlars el primer i als 26,05 dòlars el segon.

El bitcoin cedeix un 3%, fins als 36.478 dòlars, i l'ethereum un 4%, als 2.237 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,46% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa lleugerament fins al 0,44%.

contador