Fed, BCE i BoE anuncien les seves decisions, mentre es publiquen dades macro rellevants i resultats
Dia de transició per a l'IBEX 35 (-0,12%; 9.049,30 punts) i la resta de borses europees al començament d'una setmana clau que estarà absolutament marcada per les decisions de tipus dels principals bancs centrals. Dimecres se sabrà la de la Reserva Federal (Fed), i dijous les del Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d'Anglaterra (BoE).
El consens espera un to dur per part de tots els banquers centrals, però una decisió menys agressiva de la Fed, amb una pujada de tipus de 25 punts bàsics. El BCE, però, elevaria tipus en 50 punts bàsics i, per al Banc d'Anglaterra hi ha una divisió d'estimacions més gran entre 25 i 50 punts bàsics.
Amb tot, impera la cautela i cal esperar que segueixi així fins que es vagin aclarint les incògnites al llarg dels propers dies. El que decideixin els bancs centrals durant aquestes jornades serà clau per l'esdevenir de les borses a curt-mitjà termini.
També serà clau el que passi amb els resultats empresarials. Aquesta setmana n'hi ha molts i, sobretot, molt rellevants. A Espanya publiquen Unicaja dimarts, BBVA dimecres, Santander dijous i CaixaBank divendres. Als Estats Units, atents a les xifres de Meta dimecres i d'Apple, Alphabet i Amazon, dijous.
A més, també hi ha altres referències rellevants. Avui s'ha publicat l'IPC preliminar del gener d'Espanya (puja una dècima fins al 5,8% i la inflació subjacent repunta fins al 7,5%) i el PIB d'Alemanya del quart trimestre (que es contrau un 0,2%); dimarts es coneixerà el PIB de la zona de l'euro del quart trimestre i dimecres, l'IPC del gener i l'atur del desembre de la zona de l'euro. Dijous s'anuncia l'atur d'Espanya del gener i divendres, l'informe d'ocupació rellevant del gener a l'altra banda de l'Atlàntic.
Aquest dilluns s'han publicat els comptes de Ryanair del tercer trimestre fiscal (finalitzat el 31 de desembre), amb un benefici net de 211 milions enfront de les pèrdues de 96 milions del mateix període de fa un any. També ha anunciat xifres Philips, que va entrar en pèrdues al quart trimestre i ha comunicat 6.000 acomiadaments. A més, Renault ha informat que vendrà el 28,4% de Nissan mentre els dos grups revisen la seva aliança de dècades.
Així mateix, segueix al focus la crisi del conglomerat indi Adani, que intenta frenar la seva sagnia a la borsa amb un extens informe després de ser acusat de frau i manipulació de mercat.
Dins de l'IBEX sessió de pujades moderades en Merlin, Santander i Telefónica; i caigudes una mica més pronunciades per a Fluidra, Grifols i Acciona.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0865 dòlars (-0,01%). El petroli baixa un 0,3%. El Brent se situa als 86,40 dòlars i el WTI, als 79,41 dòlars. Us recordem que aquesta setmana hi ha reunió de l'OPEP+.
L'or perd posicions (-0,35%, 1.938 dòlars) i la plata avança un 0,3% (23,68 dòlars).
El bitcoin cotitza als 23.156 dòlars (-2%) i l'ethereum, als 1.583 dòlars (-3,6%).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,553%.