El mercat segueix pendent de dades que apuntalin la primera retallada de tipus de la Fed
Les criptomonedes intenten recuperar-se després d'un mal inici de setmana. El bitcoin (BTC) puja un 1% i intenta consolidar els 59.000 dòlars després de vorejar els 60.000 durant la sessió asiàtica. Pel que fa a l'ethereum (ETH), la segona cripto més gran del mercat busca estabilitzar-se en els 2.500 dòlars després de repuntar el mateix.
A les altcoins el signe és majorment positiu. Entre els grans tokens, amb prou feines cauen cardano (ADA) i toncoin (TON), mentre que tron (TRX) cedeix de forma una mica més destacada. Al costat positiu, criptos com dogecoin (DOGE), solana (SOL) o XRP cotitzen amb pujades superiors al 2%.
S'espera que la sessió d'aquest dimarts sigui més moguda que dilluns, ja que Wall Street va estar tancat per festiu. Així mateix, la jornada servirà per començar a calibrar la visió del mercat respecte al setembre, un mes tradicionalment negatiu per als criptoactius, però que arriba en un moment en què els analistes veuen diversos catalitzadors que poden impulsar a l'alça els preus.
El primer i potser més important de tots és, com hem estat explicant-vos, la política monetària de la Reserva Federal (Fed). Les últimes dades macroeconòmiques conegudes han empès el banc central nord-americà a anunciar que retallarà els tipus d'interès el dia 18 d'aquest mes, encara que el mercat es divideix entre aquells que aposten per una baixada de 25 punts bàsics i les que s'inclinen per una de 50 punts bàsics.
En aquest sentit, l'informe d'ocupació de l'agost, que es coneixerà aquest divendres, ajudarà a calibrar millor el full de ruta de la Fed. La Reserva Federal està centrada en què el mercat laboral no es debiliti. Si les dades mostren símptomes d'aquesta debilitat, aleshores apuntalaran més el pla de rebaixar taxes.
"En cas que la Reserva Federal retalli els tipus d'interès al setembre, podria ajudar el bitcoin a reescriure el seu historial negatiu, ja que les retallades de tipus solen provocar un flux excessiu de dòlars nord-americans a l'economia, cosa que reforça encara més les perspectives del bitcoin com a reserva de valor", explica Innokenty Isers, fundador de la borsa de criptomonedes Paybis.
Tot i això, aquest no és l'únic factor que ha provocat que els analistes siguin optimistes amb les perspectives de la criptomoneda reina. D'una banda, alguns esperen una reactivació de l'interès comercial i institucional pels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat, mentre que altres destaquen que les dades mostren que els tenidors a llarg termini tornen a augmentar-hi les seves posicions i preparant-se per a un repunt.
"L'oferta de bitcoin en els intercanvis ha caigut al nivell més baix des de desembre de 2018. Al meu entendre, aquesta disminució de l'oferta en els intercanvis significa que la quantitat del BTC a les bitlleteres d'intercanvi s'està reduint, cosa que indica un potencial de guanys futurs. En general, una oferta menor en els intercanvis es considera un senyal positiu per als preus dels actius, ja que pot conduir a augments de preus quan disminueix l'oferta”, explica Rania Gule, analista sènior de mercats, d'XS.com.
Així mateix, altres experts com Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, destaca que la relació entre el Valor de Mercat i el Valor Realitzat (MVRV, per les sigles en anglès) reflecteix que el bitcoin està infravalorat tant a 7 com a 30 dies. Això suggereix que el preu actual de la criptomoneda reina pot estar per sota del seu valor real, augmentant la probabilitat de futurs guanys. "Aquesta situació recorda l'escenari del 2019, quan el mercat es va consolidar abans d'experimentar un gran moviment a l'alça l'any següent", afegeix aquest expert.