Els actius digitals han protagonitzat una sorprenent pujada a la darrera jornada
Rebot moderat al mercat de les criptomonedes. Encara que en aquests moments cotitzen amb lleus caigudes, tant el bitcoin (BTC) com l'ethereum (ETH) han pujat a les últimes 24 hores fins a situar-se als 26.400 i 1.610 dòlars, respectivament. En concret, l'altcoin més gran ha remuntat per sobre de l'1%.
Això, malgrat l'escalada dels bons i la fortalesa del dòlar nord-americà. La perspectiva d'una Reserva Federal (Fed) més dura del previst ha impulsat el 'bitllet verd', que ha arribat a màxims dels últims 10 mesos, mentre que el deute ha escalat fins a nivells no vistos en més d'una dècada a una i l'altra banda de l'Atlàntic. Tot i això, el consens continua esperant que el banc central nord-americà no torni a apujar els tipus d'interès en les dues reunions que té al davant el que queda del 2023.
Però si el dòlar guanya força, el deute puja i la gana pel risc disminueix, per què repunten les criptos? Segons alguns analistes, això es pot deure als moviments al mercat al comptat, cosa que hauria desencadenat certes compres i, en última instància, la compressió de posicions curtes amb els baixistes cobrint les seves apostes, cosa que explicaria el repunt dels actius digitals a les últimes hores.
Tot i això, Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK, destaca que "l'acció dels preus sembla anormalment limitada en aquests moments". "La impressió d'un dia en el bitcoin es va situar en només el 14,98% en comparació amb el 28,25% per al mes, un patró que es repeteix a través d'altres criptovalors. A causa dels límits aplicats a la venda de liquidació d'FTX sembla poc probable que la liquiditat addicional que està proporcionant sigui suficient per arrossegar la volatilitat a la baixa fins ara", apunta.
Per la seva banda, Rania Gule, analista de mercats d'XS.com, subratlla la caiguda "significativa" en els volums de negociació de la criptomoneda reina. Aquest descens, indica, s'ha estès durant els últims mesos, amb volums diaris de negociació que han assolit nivells no vistos des del 2018. “A més, hem observat que les transaccions d'intercanvi del BTC al mercat extraborsari han fluctuat entre 8.000 i 15.000 dòlars durant l'última setmana, un contrast marcat amb el preu mitjà diari del BTC. Aquest descens en el volum coincideix amb el moviment del preu del BTC que s'ha mantingut dins del rang de 25.000 a 26.000 dòlars durant diversos mesos", afegeix.
Tot i la caiguda en els volums de negociació, sembla que els tenidors de bitcoin s'aferren a les seves inversions actuals. No busquen beneficis ràpids mitjançant operacions a curt termini, sinó que consideren el BTC i altres criptodivises com a inversions a llarg termini. Aquests inversors estan més interessats a mantenir els seus criptoactius, creient en el seu valor futur en lloc de vendre al primer senyal de benefici potencial", explica Gule.
En aquest sentit, dades recents de la plataforma d'anàlisi de criptomonedes IntoTheBlock indiquen que els titulars del BTC a llarg termini continuen mantenint els seus actius malgrat les pertorbacions del mercat. Els titulars a llarg termini són inversors i empreses que van comprar les criptodivises fa almenys un any. Actualment posseeixen 13,44 milions de tokens, xifra que representa el 69% de l'oferta circulant al mercat.
"Des del meu punt de vista, la caiguda dels volums de negociació i el canvi cap a la tinença a llarg termini es produeixen en un moment en què el preu del bitcoin s'està estabilitzant al voltant dels 26.000 dòlars. Els tenidors del BTC a curt termini estan actualment retenint els seus fons, incorrent en pèrdues no realitzades a mesura que la base de cost s'eleva per sobre del preu al comptat actual.Com a resultat d'aquests factors, l'interès per al bitcoin com a inversió a curt i mitjà termini ha disminuït, cosa que s'ha fet evident en les caigudes recents dels índexs borsaris nord-americans, en particular al Nasdaq i a l'S&P 500. L'interès per posseir i invertir en BTC entre els nous inversors continua sent baix enmig de l'actual incertesa econòmica i la inestabilitat global dels mercats i les condicions econòmiques", sentencia Gule.
Al pla empresarial, cal destacar la sortida de Binance de Rússia i les informacions que apunten que la criptoborsa Kraken estaria estudiant incorporar trading d'accions tradicionals a la plataforma. Així mateix, ahir va comparèixer al Congrés el president de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès), Gary Gensler, que va tornar a criticar durament les criptomonedes. Tot i això, Gensler ha reconegut que el bitcoin no era un valor, per la qual cosa no pot ser regulat amb les actuals lleis que té la SEC.
A la resta del mercat, destaquen les pujades en la solana (SOL) i en la toncoin (TON), que remunta per sobre del 4%.