El mercat de les criptos segueix molt nerviós pel dòlar terra (UST)
El bitcoin s'ha encapsulat en un rang entre els mínims de dilluns, en 30.000 dòlars, i els 32.000 dòlars, en un clar intent de consolidar la sagnia recent patida per l'actiu digital per antonomàsia i el mercat de les monedes criptogràfiques en conjunt, que ha vist evaporar-se'n 400.000 milions de dòlars en cinc dies. L'últim mes, enmig de les pors d'una Reserva Federal (Fed) implacable amb les pujades de tipus d'interès, les criptomonedes han vist volar 800.000 milions de dòlars, des dels 2,2 bilions d'inicis d'abril, fins als 1,4 bilions de dòlars de valor total de tots els valors digitals, segons dades de CoinMarketCap.
L'increment del preu al qual es presta el dòlar i l'abandonament dels actius de risc per part dels inversors estan creant unes condicions molt incòmodes per a les criptomonedes, que no han hagut de lidir amb aquestes circumstàncies anteriorment. "Quanta gana hi haurà per instruments com el bitcoin si els tipus segueixen pujant?", es pregunta Craig Erlam, analista d'Oanda. "Està molt bé funcionar bé en un món de diners barats aparentment il·limitats, però la nova realitat serà molt més desafiant", indica. "Una ruptura dels 30.000 dòlars podria suposar molt més dolor per al bitcoin", assevera l'expert.
"Qualsevol violació d'aquest nivell de preus podria desencadenar una nova onada de vendes", indica Naeem Aslam, analista d'Avatrade. El suport següent és als 25.000 dòlars, mentre alguns analistes parlen que la correcció podria portar el bitcoin als 22.000 dòlars. Tot i això, el nivell dels 30.000 dòlars és una zona de control de completa importància, ja que algunes de les balenes del mercat van entrar en aquesta zona de preus a inicis de 2021, de la mà de Tesla i la seva compra de 1.500 milions de dòlars en la criptomoneda, per la qual cosa s'espera que aguanti fortament.
D'altra banda, l'anàlisi dels moviments de la cadena de blocs, l'anomenada anàlisi 'on-chain' deixa palès que els inversors de llarg termini, els anomenats 'HODlers', no estan venent i mantenen les seves posicions, cosa que dona esperances que la correcció hagi tocat terra.
A més de l'anterior, els operadors de criptomonedes estan nerviosos per la vinculació del dòlar terra (UST) amb el dòlar, que es va enfonsar per sota dels 0,70 dòlars a principis d'aquesta setmana. "Bàsicament, les monedes estables, que se suposa que estan totalment recolzades amb una quantitat igual de fiat, tornen a estar al punt de mira, i els operadors segueixen mostrant la seva ansietat sobre això", explica Aslam.
Terra, a través de la Luna Foundation Guard -que s'encarrega de recolzar l'UST-, ha estat comprant bitcoins en els últims mesos elevant les seves tinences molt per sobre de les de Tesla, ja que havia arribat a acumular 3.000 milions de dòlars a la cripto. El mercat creu que podria haver venut una gran quantitat de les reserves per salvar la vinculació de la moneda estable amb el dòlar nord-americà. "Recordeu, aquesta no és la primera vegada que veiem que les monedes estables perden el seu valor contra el dòlar de canvi d'1:1, així que en general, si Terra pot demostrar que pot contenir el recent retrocés, només enfortiria el mercat de la moneda estable", comenta Aslam.
YELLEN DEMANA REGULAR LES STABLECOINS
Tot aquest caos ha tornat a posar el focus al segment de mercat de les anomenades 'stablecoins'. La Fed ha avisat dels seus riscos en nombroses ocasions i, aquest dimarts, la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, va demanar impulsar una regulació d'aquests criptovalors durant la compareixença anual davant el Comitè Bancari del Senat.
"Els nous productes i la tecnologia poden presentar oportunitats per promoure la innovació i augmentar l'eficiència", va dir Yellen. "No obstant, els actius digitals poden presentar riscos per al sistema financer i cal una atenció reguladora més gran i coordinada".
En resposta a les preguntes del senador Pat Toomey i la senadora Catherine Cortez Masto, Yellen va dir que seria "molt apropiat" que la regulació de les 'stablecoins' es produís a finals del 2022, perquè hi ha "molts riscos associats a les criptodivises".