"Hi ha grans riscos associats a l'ús del bitcoin sobre l'estabilitat financera", ha dit l'organisme
El Fons Monetari Internacional està pressionant El Salvador perquè abandoni el bitcoin com a moneda de curs legal, segons un comunicat publicat dimarts.
L'FMI ha subratllat que "hi ha grans riscos associats a l'ús del bitcoin sobre l'estabilitat financera, la integritat financera i la protecció del consumidor, així com els passius fiscals contingents associats".
L'informe, que es va publicar després de les converses bilaterals amb El Salvador, va continuar "instant" les autoritats a reduir l'abast de la seva llei sobre el bitcoin, eliminant la seva condició de diner legal. Al setembre de 2021, la nació centreamericana es va convertir en el primer país del món a adoptar la criptodivisa com a moneda de curs legal, al costat del dòlar nord-americà.
El president salvadorenc, Nayib Bukele, que ha vinculat el seu destí polític a l'èxit de l'experiment de bitcoin del país, ha afegit centenars de bitcoins al balanç del país als últims mesos. Divendres, el president va tuitejar que havia comprat 15 milions de dòlars addicionals de bitcoin "realment barat", mentre el mercat de criptomonedes es desplomava. El bitcoin ha baixat un 50% des del màxim històric del novembre.
Fins a la sagnia que es va iniciar divendres, el país tenia 1.370 bitcoins, amb una inversió de 70,38 milions de dòlars, xifra que significa que ha perdut al voltant de 20 milions de dòlars.
A més del cost monetari, el país s'està jugant una rebaixa al ràting del seu deute. L'agència de qualificació creditícia Moody's ha avisat El Salvador que les seves operacions amb la moneda criptogràfica "certament augmenten el risc" del país, a causa de la seva elevada volatilitat.