Les criptos no trepitgen el fre: el bitcoin frega els 37.000 dòlars i l'ethereum, els 2.100

L'optimisme s'ha instal·lat al mercat de les criptomonedes

Álvaro Estévez
Bolsamania | 13 nov, 2023 13:05
bitcoin ethereum

El mercat de les criptomonedes no trepitja el fre. El bitcoin (BTC) comença la setmana enganxat als 37.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH), impulsat per BlackRock i la seva sol·licitud per crear un fons cotitzat (ETF, per les sigles en anglès) al comptat, s'acosta als 2.100 dòlars.

El bon moment dels actius digitals és rotund, com evidencia la capitalització total del mercat, que recentment ha superat els 1,4 bilions de dòlars i se situa al nivell més alt des del maig del 2022 en els moments previs a la fallida de Terra i altres companyies importants de l'ecosistema. De la mateixa manera, l'Índex de Por i Cobdícia ('Fear and Greed Index') se situa al voltant dels 77 punts, en clar terreny de "codícia" i a nivells similars als que va registrar el bitcoin després d'assolir els seus màxims històrics a novembre de 2021. Aquesta lectura no sol indicar un clar frenesí comprador, sinó una potencial correcció en gestació.

L'optimisme hi és total. Els inversors semblen donar per fet que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) donarà el vistiplau als ETF de bitcoin i, posteriorment, farà el mateix amb els d'ETH i successives criptomonedes que s'hi presentin. Així mateix, les altcoins segueixen consolidant el seu ral·li en un moviment típic en les fases més optimistes del mercat, ja que els inversors han recuperat la gana pel risc i estan decidint posar el seu capital en alguns actius més volàtils que bitcoin.

Pel que fa als ETF, la majoria dels experts consideren que la SEC aprovarà totes les sol·licituds de manera simultània, evitant així donar avantatge a cap dels competidors i propiciant l'entrada de centenars de milions de dòlars al mercat d'actius digitals. Tot i això, aquesta tesi ha estat refutada per alguns analistes, que creuen que les pujades estan sent excessives i que l'interès per les criptos no només no serà tan gran com es preveu, sinó que el bitcoin podria no tenir el final d'any somiat que n'esperen alguns.

"Sí, el llançament d'aquests ETF podria injectar centenars de milers de milions de dòlars i ampliar el segment d'inversors potencials al mercat de criptomonedes. Però crec que és una mica aviat per ser tan optimista en aquests moments sense superar els obstacles més destacats per al creixement d'aquest mercat", apunta Samer Hasn, analista de mercats d'XS.com. En referència a això, Hasn assenyala que el front regulador, amb les demandes de la SEC contra Binance i Coinbase per resoldre, entre altres disputes legals, i l'encara ressenyable criptodelinqüència podrien continuar temperant la gana per les criptos en el futur proper.

Per tècnic, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, assenyala que el bitcoin s'està dirigint clarament cap als 38.000 dòlars, el primer dels objectius alcistes. No obstant, no és or (digital) tot el que llueix.

"Si bé pensem que l'extensió podria culminar a la zona clau dels 40.000, els nivells de sobrecompra experimentats, el sentiment d'eufòria en què s'ha entrat i una certa rotació experimentada feia l'ecosistema de les altcoins a la recerca de rendibilitat fàcil, marquen un primer símptoma de possible esgotament que pot portar a una consolidació baixista amb un primer objectiu als 35.000 dòlars que, si els perdés, tindria als 31.400 l'última de les referències vàlides per mantenir la tendència alcista dominant. Aquest segon nivell ens sembla molt poc probable en les condicions actuals”, apunta Molina.

A la resta del mercat, ripple (XRP) cau amb moderació. La solana (SOL) ha moderat el seu ral·li després d'experimentar una forta pujada a les últimes hores. Cardano (ADA), dogecoin (DOGE) i toncoin (TON) cauen entre un 2% i un 3% al darrer dia.

contador