La SEC ha autoritzat la sortida a borsa d'aquests productes d'inversió
Les criptomonedes cotitzen a la baixa. El bitcoin (BTC) es deixa més d'un 1% a les últimes 24 hores i cau per sota dels 67.000 dòlars, arrossegant amb si un altre 1% la capitalització total del mercat, que se situa als 2,4 bilions de dòlars al tancament de la sessió asiàtica.
A les altcoins, les caigudes s'hi imposen. Els descensos entre l'1% i el 2% semblen ser la tònica, amb tokens com Binance coin (BNB), solana (SOL) o dogecoin (DOGE) registrant descensos d'aquestes magnituds. Una mica més cauen cardano (ADA) i toncoin (ADA), aquest últim elevant la seva pèrdua setmanal al 7%, mentre que XRP cotitza lleugerament a la baixa.
Tot i això, la notícia del dia la trobem en l'ethereum (ETH), ja que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) dels Estats Units ha autoritzat la sortida a borsa dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat. Després de donar el vistiplau parcial a aquests productes d'inversió al maig passat, el regulador nord-americà ha complert els terminis previstos (i pràcticament anunciats) i obre així un nou capítol per a la segona criptomoneda més gran del mercat.
"Hem entrat de ple a l'era dels ETF de criptomonedes. Els inversors ja poden accedir a més del 70% del mercat de criptoactius líquids a través d'ETP de baix cost", afirma Matt Hougan, director d'inversions de Bitwise. Per Kyle DaCruz, director d'actius digitals de VanEck, un dels primers que van sol·licitar la creació d'aquest tipus d'ETF, “si el bitcoin és l'or digital, aleshores l'ETH és l'App Store de codi obert i la porta d'entrada per obtenir exposició a milers d'aplicacions que utilitzaran la tecnologia de cadena de blocs”.
Com ha passat amb el bitcoin, el fet d'incloure l'ETH en un ETF al comptat podria fer-ho més atractiu per als inversors convencionals, sobretot en el pla institucional. De fet, des del debut al gener, els ETF de bitcoin han atret 17.500 milions de dòlars nets, xifra que es duplicaria si se n'elimina l'efecte negatiu que té el fons GBTC de Grayscale, que ha perdut 18.700 milions nets durant aquest període.
Amb tot, l'ether cotitza amb tranquil·litat després de l'aprovació dels fons cotitzats i cedeix un 0,5% a les últimes 24 hores als primers compassos de la sessió europea, situant-se al voltant dels 3.500 dòlars.
Pel que fa al bitcoin, la criptomoneda reina sembla que està valorant el nou escenari que s'ha obert després de la renúncia de Joe Biden a presentar-se com a candidat del Partit Demòcrata a les eleccions presidencials del novembre. L'encara president dels Estats Units ha designat Kamala Harris com la seva successora, un moviment que, si bé sembla haver estat ben rebut pel mercat tradicional, encara no és oficial, ja que la vicepresidenta dels EUA ha de demanar els suports suficients per ser triada com a candidata dels demòcrates per als comicis de finals d'any. Tot i això, sembla difícil que no els aconsegueixi.
En aquest sentit, alguns analistes assenyalen que la retirada de Biden serà positiva per a les criptomonedes independentment de si Harris o Donald Trump són els vencedors de la contesa electoral del novembre. L'expresident i candidat dels republicans és vist com el candidat "probitcoin" (de fet, participa en la Conferència Bitcoin 2024 que se celebrarà a Austin aquesta setmana), però alguns experts creuen que Harris podria optar una postura menys restrictiva amb els actius digitals que Biden.
Finalment, cal assenyalar que els analistes de JP Morgan creuen que el bitcoin està clarament sobrevalorat, ja que el preu actual no es correspon amb el seu elevat cost de producció (al voltant de 43.000 dòlars). Per a la companyia novaiorquesa, qualsevol pujada de la criptomoneda reina serà a curt termini, ja que les seves perspectives a mitjà i llarg termini no conviden a l'optimisme a causa de la debilitat al mercat de futurs a causa de les liquidacions del BTC per part dels creditors de Gemini, els creditors de Mt. Gox i el govern alemany.