D'altra banda, la volatilitat del bitcoin ha caigut de forma significativa durant els darrers temps
Debilitat al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cedeix amb moderació i retrocedeix fins als 65.500 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cau de forma més voluminosa, al voltant d'un 3%, i posa en perill els 3.400 dòlars.
A la resta d'altcoins, els moviments són similars. Dels grans tokens alternatius, només XRP ha aconseguit un saldo positiu a les últimes 24 hores, ja que la criptomoneda de Ripple ha pujat al voltant d'un 2% des d'ahir. Solana (SOL), toncoin (TON), dogecoin (DOGE), cardano (ADA), shiba inu (SHIB) i avalanche (AVAX) acumulen caigudes que arriben a superar el 10% en alguns casos.
Què és el que ha portat els criptoactius a patir aquestes caigudes? Segons la companyia de capital risc Paradigm, la manca de catalitzadors positius. "Malgrat les prediccions positives, un mercat necessita notícies reals per avançar i mantenir la tracció", destaquen aquests experts.
La veritat és que durant els últims dies no hi ha hagut grans novetats a l'espai, però sí molta expectació pel que ha de venir. Potser el més ressenyable en aquest front és que la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) ha reconegut que podria aprovar els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) d'ETH al comptat aquest mateix estiu, encara que no n'ha donat una data orientativa. S'espera que la sortida a borsa d'aquests productes d'inversió generin un ampli repunt al mercat, encara que el seu efecte podria ser menor que el dels ETF de BTC, atès la mida modesta de l'ETH en comparació amb el BTC.
Un altre dels motius que està provocant aquestes reculades té a veure amb els factors macroeconòmics. Si bé les últimes dades d'inflació han estat positives, la Reserva Federal (Fed) s'ha mostrat més 'hawkish' del previst a la reunió de juny i ha retallat les previsions de baixades dels tipus d'interès de tres a una per la resta de l'any. Els analistes consideren que la Fed és massa conservadora, encara que això no ha evitat que s'hagi estès cert sentiment d'aversió al risc entre els inversors.
No obstant, la renda variable nord-americana ho fa força millor als últims dies que els criptoactius. I és que l'S&P 500 i el Nasdaq han renovat màxims als últims dies, impulsats per uns valors tecnològics que segueixen cavalcant l'onada de la intel·ligència artificial (IA), que ha portat Nvidia i Apple a renovar els seus màxims històrics.
Si bé és cert que la correlació entre el bitcoin i la renda variable ha augmentat de manera significativa, també ho és que aquesta vinculació encara és massa "dèbil". O això és el que opina Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, que creu que això explica per què els actius tradicionals estan pujant mentre les criptomonedes perden força.
Tot i això, hi ha algunes lectures positives. La companyia d'anàlisi de cadena de blocs Kaiko Research creu que la criptomoneda reina ha aconseguit "un nou nivell de maduresa" el 2024 a causa de la seva "volatilitat decreixent" al llarg dels darrers mesos. "La volatilitat històrica de 60 dies del BTC s'ha estat mantenint per sota del 50% des de principis del 2023. Això contrasta fortament amb les importants fluctuacions del 2022, quan la volatilitat va superar el 100%. El 2024, el BTC va aconseguir un màxim amb una volatilitat del 40%. Aquesta xifra va ser molt inferior a la del 2021, quan la volatilitat es va disparar per sobre del 106% en assolir màxims històrics. Fins i tot el llançament d'ETF de BTC al comptat als Estats Units va ser relativament moderat al front de la volatilitat", expliquen.
Per això, encara que consideren que és "massa aviat" per suggerir que aquesta és "la nova normalitat" per al bitcoin, els canvis a l'estructura del mercat de la criptomoneda reina "poden ajudar a explicar per què l'acció del preu ha estat relativament avorrida".
"El tancament del mercat dels Estats Units acapara ara una major part dels volums de negociació, ja que la liquiditat del BTC es concentra més al voltant de la finestra de negociació de la costa est. Per tant, no hem d'ignorar les tendències de la demanda d'ETF de BTC en observar les tendències de preus de bitcoin. És probable que la inversió dels fluxos d'entrada als ETF de BTC la setmana passada contribuís a part de la pressió venedora, igual que les notícies macroeconòmiques", afegeixen. En aquest sentit, cal assenyalar que els fons cotitzats encadenen tres sessions consecutives de grans sortides de capital.
Des d'un punt de vista tècnic, poques novetats. Molina subratlla que la criptomoneda reina segueix encallada dins del canal de preus delimitat pels 60.000 dòlars abaix i els 72.000 dòlars a dalt i es manté en espera de nous catalitzadors. "Continuem veient aquesta descorrelació amb l'S&P 500 i la caiguda de volatilitat és important. Toca superar els 72.000 per atacar amb força els 73.000 i entrar a zona de descobriment de preus. Com a suports, una vegada perduts els 68.500, ens quedem amb els 66.200 abans d'anar pels 63.800 dòlars", sentencia.