Les criptomonedes es prenen un respir i esperen el discurs de Powell a Estocolm

El bitcoin se situa als 17.200 dòlars i l'ethereum repunta un 1% fins als 1.300 dòlars

Álvaro Estévez
Bolsamania | 10 gen, 2023 11:41
ep archivo   el presidente de la reserva federal de estados unidos jerome powell en la rueda de
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

Les criptomonedes es prenen amb calma dimarts, una jornada que està sent de caigudes generalitzades al mercat. El bitcoin (BTC), la criptomoneda més gran del món, es pren un respir després de diversos dies a l'alça i cotitza pràcticament pla als 17.200 dòlars; l'ethereum (ETH), en canvi, se situa per sobre dels 1.300 dòlars i repunta al voltant d'un 1%.

Un dòlar més feble i un millor entorn de risc estan alleujant una mica les criptomonedes, amb el bitcoin superant els 17.000 dòlars i assolint el nivell més alt en més de tres setmanes. Caldrà molt més que això perquè les criptomonedes surtin considerablement dels seus mínims, però sens dubte és un bon començament”, assenyala Craig Erlam, analista de mercats d'Oanda, sobre el repunt recent del mercat de les criptodivises, que ha guanyat 50.000 milions de dòlars de capitalització borsària des del començament del 2023. Aquest canvi, assenyalen els experts, no es produirà avui.

I no ho farà perquè l'agenda del dia a nivell macroeconòmic arriba marcada, sobretot, per la Reserva Federal (Fed). Durant les últimes hores, Mary Daly i Raphael Bostic, presidents de la Fed de San Francisco i Atlanta, respectivament, han recordat que el banc central nord-americà es planteja apujar els tipus d'interès oficials per sobre del 5% i mantenir-los en aquests nivells durant un temps. Així mateix, els dos no han descartat una pujada de 50 punts bàsics al conclave del febrer, encara que el mercat espere una alça de 25 punts bàsics.

Tot i això, el plat fort arriba aquest dimarts amb la compareixença de Jerome Powell, president del banc central nord-americà, a Estocolm. Convidat al comiat de l'últim governador del Banc de Suècia. S'estima que Powell mogui els mercats amb les seves paraules i Wall Street ja s'inclina cap al vermell, ja que els inversors anticipen que “no destaparà el xampany només perquè els salaris van créixer menys del que s'esperava al mes passat”, assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Per part seva, Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, creu que hi ha dos aspectes als quals prestar atenció en el discurs de Powell: l'opinió de la Fed sobre la salut de l'economia nord-americana després de les últimes dades d'ocupació i les seves idees sobre cap a on es dirigeix la política monetària, “atès que la Fed encara és lluny d'assolir el seu objectiu”.

"Alguns membres del FOMC creuen que és més que probable que la inflació fregui la barrera dels tres mànecs a finals d'aquest any, cosa que seria un èxit notable per a la Reserva Federal si es fa realitat. Però això significa que la Fed continuarà augmentant els tipus de la mateixa manera agressiva que ho està fent actualment?", es pregunta Aslam. En cas que la resposta sigui afirmativa, aquest expert assenyala que és probable que el banc central cometi "un altre error de política", ja que "les pujades agressives dels tipus d'interès signifiquen un aterratge dur per a l'economia nord-americana i només es pot somiar amb un aterratge suau”.

En un altre ordre de coses, l'antic director d'enginyeria d'FTX, Nishad Singh, s'ha reunit amb els fiscals nord-americans com a part de la investigació pel col·lapse de l'exchange. Les notícies al voltant d'aquest cas se segueixen succeint, així com les seves derivades i no sembla que desapareguin en el futur proper.

“En general, és difícil dir que el pitjor ha passat pel que fa a les criptomonedes, que tots els mals actors han estat expulsats i que la regulació és on hauria d'estar. Tot i això, és segur dir que tenim menys mals actors de criptomonedes i que estem uns passos més a prop de tenir una orientació clara per part dels reguladors”, apunta Aslam.

Per a l'analista d'AvaTrade, “la marea podria canviar aviat”. És hora d'observar l'acció del preu i els fonaments més de prop quan es tracta de l'acció del preu. El moviment del preu de BTC per sobre dels 20.000 podria revifar certa confiança entre els operadors”, sentencia. Quan hi pot arribar, assegura, és una altra història completament diferent.

A la resta del mercat, destaquen les pèrdues voluminoses del 3% i el 2% al cardano (ADA) i la solana (SOL), respectivament, després del seu bon rendiment des de començament del 2023. Al costat positiu, els criptovalors meme de temàtica canina dogecoin (DOGE) i Shiba inu (SHIB) repunten per sobre de l'1%.

contador