L'organisme carrega contra el pas fet per El Salvador al seu informe d'Estabilitat Financera Global
La mesura adoptada per El Salvador a inicis de setembre, d'adoptar el bitcoin com a moneda oficial, que serà emulada per altres països preocupa al Fons Monetari Internacional (FMI). La institució ha alertat que l'adopció d'una criptodivisa com a moneda nacional "comporta riscos significatius i és una drecera desaconsellable". En concret, alerta sobre el que denomina com a 'criptonització' del món desenvolupat.
L'informe de l'FMI afirma que la 'criptonització', com la recent adopció del bitcoin per part de El Salvador com a moneda de curs legal, podria obstaculitzar els esforços dels bancs centrals per fixar la política monetària, provocar riscos de liquiditat i desestabilitzar les economies.
Encara que l'informe no nomena El Salvador, l'FMI ha dit en repetides ocasions que la llei de bitcoin de país centreamericà planteja "problemes macroeconòmics, financers i legals."
L'informe destaca tres "transicions desafiants" per a l'economia mundial: la pandèmia de la COVID-19, el canvi climàtic i les monedes digitals. Durant els últims mesos, l'FMI ha expressat profundes reserves sobre l'impacte de les criptodivises, fins i tot quan tracta de fomentar la innovació que pot ajudar al món en desenvolupament.
Per evitar els riscos de la criptografia, l'informe suggereix que els països promoguin polítiques que puguin ajudar a frenar la creixent demanda de monedes digitals, incloent-hi l'enfortiment de la política monetària, la salvaguarda de la independència dels bancs centrals i la implementació de "mesures legals i reguladores efectives per desincentivar l'ús de divises estrangeres".
A més, l'informe suggereix que els governs dels països en desenvolupament considerin la possibilitat d'utilitzar monedes digitals de bancs centrals (CBDC) que podrien reduir la criptodivisa en satisfer la demanda interna de tecnologies de pagament millorades.
L'informe també identifica les stablecoins com tether i USDC com amenaces potencials per al sistema financer mundial, i va suggerir que es realitzin "millores substancials" en les normes de divulgació per als emissors d'stablecoins, al mateix temps que les dels bancs comercials i els fons de mercat monetari, per garantir l'estabilitat del mercat d'stablecoins. El florent sector de les stablecoins, de 120.000 milions de dòlars manca de gran mesura de regulació, cosa que s'ha convertit en un punt delicat per als reguladors dels EUA i de tot el món.