La fortalesa de bons i dòlar posen sota pressió el bitcoin i les criptos

El 'bitllet verd' guanya tracció i se situa a màxims de 10 mesos

Álvaro Estévez
Bolsamania | 26 set, 2023 10:26
bitcoincbma3

Moviments moderats al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) repunta un 0,6% a les últimes 24 hores i aconsegueix mantenir-se als 26.200 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) segueix la seva estela, encara que no aconsegueix recuperar els 1.600 dòlars.

Els actius digitals segueixen sotmesos a gran pressió per factors exògens. D'una banda, el repunt dels bons ha fet efecte en el preu de les criptos, evaporant la gana pel risc del tot. Durant els darrers dies, la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys ha arribat a màxims del 2007, mentre que el rendiment del bund alemany s'ha situat a nivells no vistos en més d'una dècada.

Un dels factors que ha impulsat aquest repunt dels bons ha estat el possible tancament del govern dels Estats Units. La rebel·lió dels republicans de la Cambra de Representants afins a Donald Trump està tornant a fer trontollar el finançament de la primera economia del món, que hauria de tancar l'Administració pública si no s'arriba a un acord per augmentar el finançament de les agències governamentals i museus públics, entre d'altres, abans del 30 de setembre. El tancament deixaria milers de persones suspeses de forma temporal de sou i feina, cosa que tindria un notable efecte en l'economia del país… i l'agència Moody's ha advertit que també podria perillar la qualificació creditícia dels EUA.

L'objectiu dels afins a Trump és revocar l'acord signat el juny entre el president dels EUA, Joe Biden, i el president de la Cambra, Mick McCarthy, per suspendre el límit d'endeutament del Govern. L'anomenat Freedom Caucus demana més retallades per donar el seu braç a tòrcer, concretament un límit de despesa pública d'1,47 bilions de dòlars per a l'any fiscal 2024, xifra que suposa 120.000 milions de dòlars més en retallades del que s'ha acordat.

D'altra banda, el dòlar dels Estats Units torna a guanyar força. El 'bitllet verd' se situa aquest dimarts a màxims de 10 mesos davant d'una cistella de divises principals. A l'esmentat repunt dels bons, cal sumar una combinació d'unes dades econòmiques sòlides i la retòrica de línia dura de la Reserva Federal (Fed), la qual cosa ha provocat que el consens comenci a veure més probable una pujada de tipus més per part del banc central nord-americà. Molts havien apostat que el dòlar cauria ràpidament una vegada que els tipus a curt termini arribessin al màxim, però podria continuar escalant si Powell i els seus tornen a trepitjar l'accelerador.

En aquest sentit, Neel Kashkari, president de la Fed de Minneapolis, ha indicat que, a causa de la sorprenent resiliència de l'economia nord-americana, és probable que la Fed necessiti augmentar encara més els tipus d'interès i mantenir-los als nivells actuals durant un temps per reduir la inflació al 2%.

"Si l'economia és fonamentalment molt més forta del que pensàvem, això m'indicaria que les taxes probablement hagin de pujar una mica més, i després mantenir-se altes per més temps per refredar les coses", ha assenyalat en un esdeveniment a la Wharton School of Business. Cal assenyalar que Kashkari és un dels banquers més durs del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC).

D'altra banda, els analistes de Glassnode assenyalen que hi ha diversos indicadors que apunten a un ressorgiment del sentiment baixista al mercat, com una caiguda del preu mitjà de compra dels inversors a curt termini durant els últims 155 dies. De la mateixa manera, aquests experts destaquen que l'entrada de nous inversors al mercat de criptomonedes aquest any ha estat positiva, però molt petita. A més, les dades de la cadena de blocs mostren que el nombre de bitcoins dipositats a les borses ha augmentat durant les últimes setmanes, cosa que pot suggerir un període prolongat de debilitat del bitcoin.

"Si observem el gràfic del BTC, veiem que el preu cotitza per sota de la mitjana mòbil de 100 i 200 dies i és possible que els venedors vulguin provar la reculada de Fibonacci del 38,2% als 25.600 dòlars, que fins ara ha demostrat ser un suport important. La ruptura d'aquest límit podria indicar una prova dels 21.700, on es troba el 61,8% de Fibonacci, però el MACD indica una divergència alcista similar a la de la tardor de 2022 : la resistència clau continua sent al voltant de 28.000 dòlars”, explica Hani Abuagla, analista sènior de mercats d'XTB.

A la resta del mercat d'altcoins, moviments similars als ja esmentats en BTC i ETH. Destaca el repunt d'XRP després de ser una de les criptos que pitjor ho han fet durant les últimes sessions.

contador