Coinbase va deixar sense servei als seus més de 10 milions de clients
Amb els preus del bitcoin estables al voltant dels 16.500 dòlars, encara que 1.000 dòlars per sota del seu recent rècord de 17.500 dòlars aconseguit dimarts, la recent febre de les monedes digitals ha mostrat les vulnerabilitats d'aquest sistema. Dues de les principals plataformes d'intercanvi més importants a nivell mundial, Coinbase i Bitfinex, han experimentat caigudes en el seu servei durant les últimes jornades, mentre els experts alerten que els atacs de hackers i criminals virtuals seran un dels cignes negres d'aquest mercat el 2018.
El recent auge de la capitalització total dels més de 1.300 tokens digitals existents fins als 500.000 milions de dòlars fa evident la voracitat dels inversors. Però també ha fet aflorar les debilitats de la infraestructura que vertebra aquest mercat, llançant una onada de preocupació entre els operadors. En concret, el 7 de desembre, quan el preu del bitcoin es va disparar 3.500 dòlars a la plataforma de Coinbase, en menys d'una hora, les caigudes a causa de l'"elevat trànsit" es van succeir i van aconseguir 10 errors al sistema, informa Reuters.
Els més de 10 milions de clients de la casa de canvi es van quedar temporalment sense accés als seus fons i, segons declaracions del cap d'operacions de la companyia, David Farmer, tot el que sabem és que "hi ha una ingent quantitat de trànsit". "Estem en rècords de creació de comptes, cosa que parla a favor de futur de les monedes digitals, però també sotmet els nostres servidors a un gran estrès", ha explicat.
ATACS A ALTRES PLATAFORMES
El brutal auge i l'atenció que acaparen les monedes de xifrat durant les últimes setmanes les converteixen en l'objectiu dels hackers. Els cibercriminals busquen sostreure fons de comptes de particulars o llancen atacs a gran escala per quedar-se amb grans botins, com va passar la setmana passada amb la plataforma de minat de moneda digital, NiceHash, que va patir el robatori de 71 milions de dòlars en bitcoins.
Està per veure si les cases de canvi són capaços d'oferir la liquiditat suficient si hi ha una onada massiva de vendes
Les cases de canvi són pastura habitual d'aquests atacs. Sense anar més lluny, Bitfinex, la plataforma d'operacions amb el bitcoin amb més volum ha denunciat que fa una setmana que està sota el setge d'atacs DDoS (denegació del servei). Això significa que els seus servidors han vist inundats intencionadament amb peticions escombraries, que provoquen errors i caigudes al servei.
Experts consultats per Reuters assenyalen que aquests casos posen l'accent en les plataformes estan realment preparades per a tot tipus d'esdeveniments, per exemple, si hi ha una cancel·lació massiva de comptes. "Encara s'ha de posar a prova si poden bregar amb qüestions com si són capaços d'oferir la liquiditat suficient si hi ha una onada massiva de vendes", assenyalen.
No obstant això, els defensors d'aquest mercat subratllen que la diversificació juga a favor de l'estabilitat del sistema. "Estem molt lluny de patir situacions com la viscuda el 2013 amb Mt. Gox, que comptava amb el 95% del volum", expliquen.