"El contango complica els rendiments d'aquests instruments", expliquen
L'aprovació per part de la Comissió de Valors i Borsa dels EUA (SEC per les sigles en anglès) de dos fons cotitzats en borsa (ETF) basats en futurs per al bitcoin "ha estat una benedicció per als tenidors de la moneda digital durant les últimes dues setmanes", segons el parer dels experts de Julius Baer, amb el bitcoin assolint màxims històrics just per sota dels 67.000 dòlars després de la notícia de la seva autorització. No obstant això, per als inversors en aquests instruments, pot no aportar els beneficis esperats.
"Les proves demostren que els instruments basats en futurs tenen un mal rendiment a llarg termini a causa del contango", expliquen els experts de l'entitat suïssa. "En realitat és un mal negoci per als inversors en aquests instruments, especialment a llarg termini", prossegueixen, ja que aquest fenomen "es menja els rendiments dels actius reals", afegeixen.
Aquest tipus d'enfocament basat en futurs empitjora encara més el rendiment, "amb una alta volatilitat i oscil·lacions de preus, de les quals el bitcoin té un historial", abunden. Un exemple d'aquesta erosió del rendiment serien els instruments relacionats amb l'energia, l'efecte de la qual de contango s'explica pels costos d'emmagatzematge. No obstant això, en el cas del bitcoin amb prou feines hi ha costos d'emmagatzematge i "el contango s'explica generalment per unes expectatives de preus futurs molt alcistes", argumenten els analistes de Julius Baer.
Les proves retrospectives realitzades per Coindesk (que no figuren a la llista) mostren que el "rendiment negatiu" mitjà per tiratge mensual dels futurs de bitcoin durant els últims anys de la seva existència ha estat del 2,29%. "En termes anuals, si els inversors mantinguessin accions en un fons de futurs de bitcoin que haguessin renovat cada mes durant l'últim any, haurien acabat amb un cost acumulat del 28% en relació amb el mercat al comptat", analitzen des del banc.
L'altre problema relacionat amb el contango d'un ETF recolzat per futurs és que els gestors de fons es veuen obligats a mantenir una gran quantitat d'efectiu per cobrir els pagaments de la renovació al llarg del temps, cosa que crea un cost d'oportunitat, perquè aquests fons no estan exposats als guanys del bitcoin. "En canvi, els instruments recolzats pel mercat al comptat poden invertir la major part dels seus fons", postil·len.
Malgrat tot, conclouen que la SEC probablement va optar per un instrument basat en els futurs en lloc d'un basat en el mercat al comptat a causa de la supervisió reglamentària, ja que els futurs del bitcoin que cotitzen al CME Group1 estan regulats per la Commodity Futures Trading Commission (CFTC).