Les criptomonedes tornen a estar sota pressió
El mercat dels actius digitals no aconsegueix desempallegar-se del sentiment baixista que ha estat dominant l'operativa del bitcoin i les altcoins des de les caigudes del 20% del cap de setmana passat. La reina de les criptos segueix encaixada en un rang entre 46.000 dòlars com a suport i 53.000 com a resistència, amb els 50.000 dòlars com a línia de flotació, però la pressió a la baixa manté el criptoactiu en vermell.
A la resta del mercat, les caigudes tornen a ser la tònica dominant per a la majoria de tokens digitals, amb especial atenció sobre l'ethereum, que aquest dijous va tornar a caure fins a gairebé 4.000 dòlars, coincidint amb l'actualització 'Arrow Glacier' de la seva cadena de blocs, que en teoria no havia de tenir incidència entre els inversors. La solana, el dogecoin i el shiba inu són les criptomonedes que més pateixen a l'última setmana amb caigudes d'entre el 15% i el 20% i la capitalització total s'assenta en 2,26 bilions de dòlars.
“El bitcoin ha tornat a situar-se per sota dels 50.000 dòlars i està lluitant per superar aquesta xifra a mesura que es refreda la gana pel risc”, indica Craig Erlam, analista d'Oanda, cosa que “no augura res de bo per a la criptomoneda a curt termini i, com hem vist sovint en el passat, les correccions poden ser profundes i doloroses”. Però, com vam veure a principis d'aquest any, té la capacitat de recuperar-se ràpidament i assolir nous màxims una vegada més. Els partidaris de les criptomonedes no es desanimaran per les últimes caigudes més del que ho van fer al maig”, afegeix l'expert.
El renovat mercat baixista es va disparar dijous, quan les accions nord-americanes van caure i l'índex del dòlar (DXY), que segueix el valor del bitllet verd enfront de les principals monedes fiduciàries, va pujar un 0,28%. Un dòlar nord-americà fortificat exerceix pressió a la baixa sobre els preus del bitcoin. A més, tal com informa CoinDesk, els volums de negociació del bitcoin a les principals borses de criptoactius han continuat caient.
"El bitcoin manté el seu impuls alcista a llarg termini, però tot sembla baixista a curt termini", indica Edward Moya, analista de mercat d'Oanda. "El bitcoin haurà de superar les creixents expectatives d'un dòlar més fort, una temporada estesa d'altcoins i la tendència baixista a curt termini per als actius de risc, ja que òmicron descarrila l'impuls de la reobertura després de la pandèmia".
Aquesta situació provoca que s'esvaeixin a tota velocitat les prediccions d'un nou ral·li que porti la reina de les criptomonedes a conquerir nous màxims abans que s'acabi l'any o a inicis del proper. L'activitat de compra del bitcoin continua sent feble malgrat diversos senyals de sobrevenda als gràfics. Això redueix la possibilitat d'un augment significatiu del preu de cara al gener, especialment atesa la pèrdua d'impuls alcista als gràfics setmanals i mensuals.
Les crides a la cautela es multipliquen a tota velocitat. Sense anar més lluny, una enquesta de Natixis entre 500 inversors institucionals de diversos països -entre els quals quatre bancs centrals, més de 20 fons sobirans i més de 150 plans de pensions corporatius-, indica que després de l'auge d'aquesta classe d'inversions després de l'últim any, són el "principal candidat" per a una "correcció important" el 2022.