Les emissions de noves monedes s'han reduït a la meitat abans del que es preveia
La cadena de blocs que sustenta el bitcoin ha experimentat el seu tercer ‘halving’ de la recompensa per bloc minat l'11 de maig a les aproximadament 21.21 hores de la nit (hora espanyola), malgrat que alguns rellotges havien situat la fi del compte enrere el 12 de maig. Els miners -aquells que sustenten el blockchain amb el seu esforç computacional- obtenen 6,25 bitcoins cada vegada que resolen els problemes matemàtics d'un bloc, enlloc dels 12,5 que percebien abans de la reducció a la meitat. No obstant això, el preu de la creació de Satoshi Nakamoto gairebé ni s'ha immutat, i segueix sobre els 8.700 dòlars, amb prou feines un 0,5% més alt que ahir.
Aquesta ha estat la tercera vegada que ocorre aquest procés pel qual es retalla a la meitat la recompensa per cada bloc validat del blockchain. L'esdeveniment succeeix cada quatre anys (210.000 blocs), i els dos anteriors van esdevenir en 2012 i 2016. Abans del primer ‘halving,’ els miners obtenien 50 monedes i, després, 25. La segona vegada es va produir al juliol de 2016, i la recompensa de va reduir fins a 12,5 nous bitcoins. Cada vegada que succeeix aquest fenomen, els preus han volat, fins a superar el seu màxim anterior, entre tres i nou mesos després. Ara, molts analistes creuen que desencadenarà una onada de compres que pot aproximar i superar el preu als màxims històrics de desembre de 2017.
“Amb cada carrera a l'alça, hi ha hagut un major interès en el bitcoin i en les criptomonedas com a classe d'actius, i amb això s'ha ampliat la base d'inversors”, argumenta Simon Peters, analista d'eToro. No obstant això, “fins que el preu no superi els 10.500 dòlars no hi ha res a fer”, insisteix José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. De fet, aquest cap de setmana el mercat va tenir un esglai, quan la creació de Satoshi Nakamoto va veure ‘volar’ un 15% de la seva capitalització de mercat el dissabte, la qual cosa va portar el seu valor a un ‘flash crash’ fins a 8.500 dòlars, quan es preparava per assaltar els 10.000 dòlars. Després d'aquest enfonsament, cotitza entre 8.300 i 8.700 dòlars.
El comportament de la més operada de les monedes digitals ha desconcertat al mercat, que esperava un bombament de capitals abans de la retallada de noves emissions de monedes. La sobtada devaluació respon a una liquidació de més de 1.200 milions de diverses plataformes d'intercanvi, segons informen mitjans especialitzats. 368 milions van ser eliminats de Huobi; 285 milions de BitMEX; 282 milions d'OKEX; 281 milions de Binance; i 1,5 milions d'FTX.
El col·lapse sobtat va deixar marca en la notable recuperació de la criptomoneda des de l'enfonsament del Dijous Negre del 12 de març, quan es van eliminar 22.000 milions de capitalització del mercat de Bitcoin en 24 hores. Amb tot, els experts assenyalen que la setmana passada va ser en gran manera positiva per al bitcoin (excepte pel col·lapse del dissabte); en concret, el bitcoin va arribar a la marca dels 10.000 dòlars diverses vegades, màxims no vists des de febrer.
La caiguda sobtada de fa quatre dies sacsejarà la confiança dels inversors en la moneda, que ja és infame per la seva volatilitat. Els inversors han acaparat bitcoins seguint les prediccions que el preu de la moneda de Nakamoto augmentarà a causa de la reducció a la meitat de noves monedes. Però des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, no obstant això, fins que el preu no superi el nivell abans esmentat, el dels 10.500 dòlars, i “tancament per damunt, amb claredat i si pot ser en espelmes setmanals”, explica Rodríguez, no enviarà el “primer senyal de fortalesa en molt de temps”.