La plataforma de derivats ha anunciat que acceptarà operacions a partir del 10 de desembre
Per fi s'ha confirmat que serà el primer per iniciar els procediments amb la Comissió del Comerç a Futurs sobre matèries primeres dels Estats Units (CFTC, per les sigles en anglès). Tot i que el Chicago Mercantile Exchange (CME) va anunciar primer que el seu contracte de futurs es podria negociar des del 18 de desembre, el Chicago Board Options Exchange (CBOE), ha avantatjat en una setmana el seu rival: el seu contracte de derivats sobre la reina de les monedes digitals iniciarà operacions una setmana abans, el 10 de desembre.
El preu del bitcoin, que ha depassat ja els 11.500 dòlars i ha arribat a un nou rècord històric aquest dimarts, 5 de desembre pel damunt dels 11.700 dòlars, fa setmanes que està descomptant aquests llançaments. Tant és així, que durant l'últim mes el preu de la moneda criptogràfica s'ha apreciat un 50%, fins a acumular una revaloració en un any del 1000%.
A més, la companyia ha anunciat al seu comunicat que la negociació del producte de futurs seria gratuïta fins a finals de desembre. Es podrà operar al CBOE Futures Exchange (CFE) sota el ticker "XBT".
"Atès l'interès sense precedents en bitcoin, és vital que proporcionem als clients les eines de negociació per ajudar-los a expressar els seus punts de vista i cobrir la seva exposició. Estem compromesos a fomentar l'equitat i la liquiditat al mercat de bitcoin. Per promoure això, inicialment oferirem els futurs XBT de forma gratuïta".
La confirmació del llançament es produeix mesos després que la plataforma de derivats amb seu a Chicago detallés els seus plans per crear un producte de futurs de bitcoin. En aquest moment, a l'agost, la CBOE estava treballant amb Gemini, una empresa d'intercanvi de bitcoin amb seu a Nova York, que és dirigida pels inversors Cameron i Tyler Winklevoss, els bessons impulsors del primer fons cotitzat en el bitcoin, que encara s'espera l'aprovació de la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC per les sigles en anglès).
PER QUAN ELS FONS COTITZATS?
De fet, una de les condicions que el supervisor dels mercats als EUA, va imposar als germans, populars per haver plantat cara a Mark Zuckerberg, el creador de Facebook, per acceptar el primer fons cotitzat (ETF) en bitcoins és que hi hagués una emissió de derivats d'aquest tipus. "El moment és el propici per pressionar la CFTC en aquest sentit", indica Alberto Muñoz Cabanes, professor de la UNED.
A més, quan el 10 de març d'aquest any, els Winklevoss van veure com la SEC els tancava les portes per diverses raons, entre elles els dubtes sobre la regulació d'aquest mercat, el supervisor va adduir els riscos que el bitcoin i la resta de monedes digitals representen per als inversors donada la seva limitada adopció. El bitcoin havia deixat una marca per sobre de 1.300 dòlars en aquell moment i ningú donava massa crèdit a l'operativa amb aquests instruments.
Des de llavors, la comissió dels mercats nord-americans ha declinat acceptar almenys quatre fons més, el SolidX Bitcoin Trust i el vehicle de Grayscale Investments, LLC. Entre els grans propulsors de fons cotitzats, ProShares i VanEck han intentat, sense èxit, aconseguir el beneplàcit de la institució. Però no han tingut major fortuna. De fet, el segon d'ells es va retirar de la carrera quan la SEC va dir, a finals de setembre, que "no revisaria més peticions de productes els subjacents dels quals ni tan sols existeixen". Es pot dir més alt però no més clar.
No obstant això, el regulador dels EUA ha treballat per afinar en la regulació en aquest àmbit des de mitjans de l'estiu, emès dictàmens sobre el mercat de les monedes digitals, en concret sobre les ICOs -emissions inicials de monedes digitals-. Al juliol, l'agència ha assenyalat que "la venda de tokens basats en la tecnologia blockchain s'emmarca en la categoria de valors". I a l'octubre, la CFTC ha considerat que són "commodities', per tant poden ser usades com un subjacent en un contracte de futurs d'una borsa. I amb aquesta definició, ha encoratjat les plataformes de derivats que prenguin la iniciativa i compleixin el requisit de la SEC previ al llançament d'un fons cotitzat, assenyalen experts consultats.
A més, està estudiant dues demandes contra la ICO de Tezos i ha frenat una altra emissió de tokens digitals. Ha aconseguit intervenir d'emergència els actius per frenar l'oferta de moneda inicial (ICO) amb la qual cosa considera que l'empresa PlexCorps, de Dominic Lacroix, ha estafat els inversors ja que prometia falsament rendibilitats de fins a 13 vegades la inversió en aquesta moneda digital.