El criptoactiu rei ha arribat a caure un 20% des de l'aprovació dels ETF al comptat
Reacció moderada de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) aconsegueix aixecar el cap i intenta recuperar els 40.000 dòlars després de posar en perill els 38.000 sencers. Per part seva, l'ethereum (ETH) ha cedit un 3% a les últimes 24 hores i intenta mantenir els 2.200 dòlars després d'haver superat els 2.700 dòlars fa menys de dues setmanes.
La tíbia remuntada de la criptomoneda reina sembla haver animat algunes monedes alternatives. Així, la solana (SOL) suma un 5% a les últimes 24 hores, mentre que avalanche (AVAX) aconsegueix pujar un 6% i polkadot (DOT), un 2%. En canvi, les vendes segueixen imposant-se en altres criptos com XRP, tronc (TRX) o cardano (ADA).
Sigui com sigui, la veritat és que l'acompliment del bitcoin després de l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat preocupa el mercat. Després de vorejar els 49.000 dòlars, les últimes caigudes van arribar a elevar els descensos del bitcoin durant les últimes dues setmanes al voltant d'un 20% i aquest moviment ha provocat que el criptoactiu rei hagi perdut importants suports.
César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, explica que els forts descensos observats compliquen l'aspecte tècnic del bitcoin, la correcció del qual podria estendre's fins als 35.000 dòlars, nivell on hi ha la mitjana de 200 sessions. "A mitjà termini la seva tendència és alcista i de moment això és només una parada al camí. El primer nivell de resistència es troba als 44.000 dòlars. Només amb la superació d'aquest nivell de preus podríem veure una tornada al camí alcista", apunta Nuez.
Bona part de les vendes observades es deuen, segons alguns experts, al fet que els inversors estan "venent les notícies" de l'aprovació dels ETF després de les fortes pujades experimentades als últims mesos. En aquest sentit, analistes com els de JP Morgan avisaven que el bitcoin estava clarament sobrecomprat i que la probabilitat que es donés un escenari com aquest era molt elevada. Per la seva banda, els estrategs de la criptoborsa Bitfinex apunten que a això s'hi ha sumat la sortida de titulars que van adquirir BTC fa menys d'un mes, que han venut amb pèrdues la seva participació per evitar caigudes addicionals.
"Una disminució tan substancial dels guanys mitjans per als titulars a curt termini, que tendeixen a reaccionar més agudament a les fluctuacions del mercat a curt termini, pot ser un precursor de la pressió de venda o liquiditat de sortida", expliquen.
D'altra banda, la majoria dels estrategs assenyalen que bona part de la pressió de venda prové de les sortides de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), que, si bé han estat compensades per les entrades a altres ETF al comptat, han preocupat el mercat. El descompte de les accions i les elevades comissions de gestió han empès els inversors a rotar el capital cap a productes d'inversió més barats i JP Morgan ha advertit que, tenint en compte els fluxos del 2023, aquest fons encara podria continuar exercint pressió al bitcoin.
No obstant, alguns estrategs es mostren una mica més optimistes amb el futur del bitcoin. Manuel Villegas, analista d'actius digitals del banc suís Julius Baer, assenyala que, tot i que es podria estendre l'actual procés de consolidació de preus, els fonaments del bitcoin continuen sent "sòlids". Això es deu a "l'acumulació de tenidors a llarg termini, l'augment de l'activitat a la cadena i la propera reducció a la meitat de la recompensa en bloc, juntament amb la creixent convicció que el cicle d'enduriment monetari més ràpid i pronunciat dels EUA s'ha acabat".
De la mateixa manera, altres experts assenyalen que, si se n'exclouen les dades de Grayscale, la situació és clarament positiva per als fons cotitzats, al seu torn, altres estrategs assenyalen que el repunt recent de la renda variable, especialment dels valors tecnològics, podria haver tingut el seu efecte en el preu de les criptos. Així mateix, un ajustament de les expectatives del mercat sobre la postura de la Reserva Federal (Fed) també podria ajudar els actius digitals en un futur no gaire llunyà.