El bitcoin no para: marca nous màxims anuals i supera els 52.000 dòlars

Els experts creuen que la criptomoneda reina s'està dirigint als seus màxims històrics

Álvaro Estévez
Bolsamania | 15 feb, 2024 15:42
bitcoin, alzas, ganancias, gains
Karolina Grabowska (Pexels).

Les criptomonedes es neguen a trepitjar el fre. El bitcoin (BTC) continua pujant i se situa per sobre dels 52.200 dòlars després d'haver trencat diversos màxims anuals, sent-ne aquest un nivell que no arriba des del novembre del 2021, quan va aconseguir els seus màxims històrics. L'ethereum (ETH) també puja amb ganes i toca amb la punta dels dits els 2.800 punts, nivell que va superar breument a les últimes 24 hores i que no arribava des del maig del 2022.

El gran exercici de les dues criptomonedes més grans del mercat ha impulsat la resta d'altcoins, que s'han tenyit de verd. Solana (SOL) puja amb tebiesa, mentre que XRP s'anota uns guanys de més del 3% a l'últim dia. Cardano (ADA), avalanche (AVAX), tron (TRX) i dogecoin (DOGE) també pugen amb força. Chainlink (LINK), amb caigudes de l'1%, és dels pocs tokens que no ho han fet gaire bé.

L'entusiasme en aquests moments s'està sortint de les gràfiques. La criptomoneda reina sembla haver enfilat el camí per trencar amb els màxims històrics després de trencar per sobre dels 50.000 dòlars i de recuperar el bilió de dòlars de capitalització borsària, cosa que no feia des del novembre del 2021, gràcies als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat.

I és que, encara que han trigat una mica més del que s'havia previst inicialment, aquests productes d'inversió semblen estar complint amb el que prometia el mercat i estan portant a volades el bitcoin cap a aquests registres històrics. Un dels grans responsables d'aquest meteòric ascens és l'iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock que, a la callada, està tenint una setmana molt positiva: aquest dimarts, el fons de BlackRock va aconseguir un nou màxim d'entrades netes per valor de 493 milions de dòlars.

No obstant això, convé no perdre de vista altres factors que recolzen els preus de la criptomoneda reina. Per exemple, el futur halving o reducció a la meitat de les recompenses de la xarxa Bitcoin també està il·lusionant el mercat per l'efecte que podria tenir en la cotització del token. Històricament, els halvings han coincidit amb cicles alcistes als mesos anteriors i posteriors a la seva compleció. Un any després del primer halving, el bitcoin va passar de 12 dòlars a gairebé 1.000 dòlars. Després del segon, va repuntar fins als 2.550 dòlars. Amb el tercer, bitcoin cotitzava als 8.700 dòlars i va assolir un màxim de 19.700 dòlars el desembre del 2020.

"Sembla lògic esperar que la reducció a la meitat del preu del BTC tingui un gran impacte. Reduir a la meitat la recompensa minera pagada per bitcoin per afegir un nou bloc a la xarxa tindrà dues conseqüències importants. En primer lloc, augmentarà l'escassetat relativa de BTC. En segon lloc, farà que el bitcoin sigui més atractiu amb el temps. Aquests dos resultats podrien fer que el preu del BTC pugi a llarg termini", explica Rania Gule, analista d'XS.com.

D'altra banda, els inversors continuen molt pendents dels plans de la Reserva Federal (Fed) per abaixar els tipus d'interès, ja que les criptomonedes ho solen fer especialment bé quan la política monetària és més flexible. En aquest sentit, i malgrat la decebedora lectura de l'IPC del gener, el president de la Fed de Chicago, Alistair Goldsbee, va indicar ahir que la inflació "va per bon" camí i que potser no caldrà esperar que baixi a l'objectiu del 2% per començar a reduir les taxes oficials.

"No sóc partidari d'esperar fins que la inflació sobre una base de 12 mesos ja hagi arribat al 2% per començar a retallar les taxes. Crec que val la pena reconèixer que, si seguim sent tan restrictius durant massa temps, començarem a haver de preocupar-nos per l'aspecte laboral del nostre mandat", va afirmar en un discurs pronunciat al Consell de Relacions Exteriors a Nova York. Amb tot, el consens continua inclinant-se en aquests moments per a una primera retallada dels tipus d'interès al maig.

D'altra banda, cal destacar que l'Índex de Por i Cobdícia (Crypto Fear & Greed Index), va escalar a 79 punts aquest dimarts passat per primera vegada des que el bitcoin toqués màxims històrics el novembre del 2021 i es manté per sobre de la marca de 70 punts que indica un sentiment de cobdícia. Una lectura a la baixa d'aquesta referència pot indicar una "por extrema" que pot ser interpretada com un senyal que els inversors estan massa preocupats i sol ser entès com una oportunitat de compra. Al contrari, un ampli sentiment de “codícia” pot indicar que el mercat està a punt de patir una correcció.

Per tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, assenyala que el comportament des del dia 23 de gener passat ha estat "espectacular". "La criptomoneda s'ha revalorat un 33% des d'aleshores i, després de superar resistències dels darrers dos anys, sembla molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 60.000 dòlars, sense descartar una tornada als màxims de tots els temps", apunta.

"Per sota, el primer nivell de suport és al voltant dels 46.000 dòlars. No descartem un recolzament per aquests preus abans de continuar amb la seva escalada alcista", afegeix.

contador