La cripto va arribar a disparar-se un 12% a la calor d'El Salvador
Les criptodivises s'han recuperat amb escreix el terreny perdut a l'inici de la setmana després que el bitcoin hagi volat aquest dimecres fins gairebé als 38.000 dòlars, a la calor de les notícies que el bitcoin ja és una moneda de curs legal a El Salvador, un moviment que podria replicar-se en altres països llatinoamericans, i malgrat l'ombrívol panorama tècnic que es pressentia en la més operada de les monedes de xifrat. Dijous, la creació de Satoshi Nakamoto manté part dels guanys del que ha estat el seu major ral·li en quatre mesos -va pujar un 12%- i, el més important, ha reconquistat l'àrea dels 35.000 dòlars, que per anàlisi tècnica era clau per evitar un major caiguda. Es canvia de mans als 37.500 dòlars.
En les 'altcoins' les pujades són més moderades, amb l'ethereum al voltant de 2.500 dòlars, mentre la capitalització total de mercat ha tornat per sobre dels 1,5 bilions.
No obstant això, tots els indicis apunten que el mercat baixista de curt termini no ha fet més que respirar una mica, ja que els inversors esperen un retrocés i una caiguda més profunda després que dilluns es toquessin preus per sota de 32.000 dòlars, entre les notícies de la tanca xinesa a les 'criptos' i la retirada d'inversors institucionals. "Els gràfics segueixen enviant senyals baixistes després de la ruptura tècnica a través de 35.000 dòlars, apuntant cap als 22.000 dòlars", assenyala Jeffrey Halley, analista d'Oanda. "Segueixo creient que un trencament material dels 30.000 dòlars desencadenarà una altra operació de capitulació, que podria desencadenar la venda d'efectiu en altres classes d'actius", assegura.
Pel que fa a la importància de la iniciativa salvadorenca, que destacats membres de la criptocomunitat han elogiat fins al punt d'assegurar que marca un abans i un després per al país i la indústria criptográgica, Halley minimitza el seu impacte, ja que, passat l'enrenou, el mercat es donarà compte que el país segueix sent "un cas econòmic perdut i el 99,99999999999999% dels seus habitants no es pot permetre ni tan sols un bitcoin". "El salvadorenc mitjà i el centreamericà, en general, troben més útil un bon bitllet de dòlar americà per a les transaccions i com a dipòsit de riquesa", afirma.
LA XINA SEGUEIX A LA CÀRREGA
D'altra banda, els operadors del bitcoin semblen estar ignorant les notícies potencialment ombrívoles per a les monedes digitals a la Xina. Això inclou una ordre de tancament per als miners a la província de Qinghai, la prohibició d'algunes paraules clau de cadena de blocs a tot el país i la detenció de més de 1.000 persones per possible rentat de diners de monedes digitals.
El preu del bitcoin al comptat ha estat sumit en una espiral baixista durant les últimes setmanes, perdent a prop d'un 45% des de mitjans d'abril, quan va assolir un màxim històric. La recent onada de vendes es va veure exacerbada pel retret públic del multimilionari Elon Musk sobre la quantitat d'energia utilitzada pels servidors que sustenten el testimoni.
D'altra banda, les alarmes s'encenen al mercat de futurs. "Els operadors d'aquests derivats han començat a fixar el preu dels contractes del bitcoin que vencen en tres mesos gairebé igual que el preu actual al comptat", segons explica Arcane Research en un informe recollit per Coindesk.
El descens de la prima dels futurs indica la incertesa sobre la direcció futura del bitcoin després d'una correcció del 35% al maig i una altra caiguda del 12% ja aquest mes. Així mateix, també mostra indicis que la pràctica de comprar bitcoin com a garantia per vendre-ho a un preu més alt en el futur podria estar arribant al final, "cosa que marca un canvi en el sentiment dels inversors, que passen de ser alcistes a baixistes", assenyala Arcane Research.