Els valors tecnològics nord-americans continuen caient amb ganes
El mercat de les criptomonedes sembla haver posat el fre. El bitcoin (BTC) cedeix més d'un 1,5% a les últimes 24 hores i cotitza als 63.800 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) perd al voltant d'un 1% a l'últim dia i posa en joc els 3.400 dòlars.
A les altcoins, el signe és majoritàriament negatiu. Tret de comptades excepcions com a solana (SOL), que ha pujat un 2% des d'ahir (encara que s'ha capgirat a l'obertura d'Espanya), o tron (TRX), la majoria de grans tokens cotitzen a la baixa. Són especialment vistoses les retallades del cardano (ADA) i shiba inu (SHIB), que perden un 5% i un 6%, respectivament, mentre que altres criptomonedes com avalanche (AVAX) o dogecoin (DOGE) cedeixen un 2%. XRP continua desinflant-se després de la seva espectacular pujada i perd més d'un 5% al darrer dia.
L'abrupta caiguda de la renda variable nord-americana, concretament dels valors tecnològics, a mitjans de setmana sembla haver posat en perill els actius de risc. I és que el Nasdaq acumula dos dies consecutius de descensos destacats, especialment dimecres passat, quan va tancar la pitjor sessió del 2022. El motiu? La caiguda dels fabricants de semiconductors i de companyies vinculades a la intel·ligència artificial (IA).
El moviment a la baixa es va produir a causa d'una informació de Bloomberg en què el mitjà assegurava que el govern dels Estats Units estaria planejant introduir noves restriccions als enviaments de xips i equips de fabricació de semiconductors a la Xina. Companyies com TSMC, ASML o Nvidia acumulen caigudes superiors al 10% als últims dies després de conèixer aquestes possibles sancions.
Jim Covello, codirector global d'investigació d'accions individuals a Goldman Sachs, ha reconegut en una entrevista concedida a aquest mateix mitjà que, si bé sembla difícil apostar contra aquests valors que es troben en una clara bombolla, és clar que cauran en algun moment perquè els diners invertits en ells no seran corresposts amb una revolució d'una mida proporcional. Per la seva banda, Dan Coatsworth, estrateg d'AJ Bell, opina que la incertesa geopolítica continuarà pesant més o menys sobre aquests valors a curt i mitjà termini.
Altres experts com Joel Kruger, analista de mercat d'LMAX Group, destaquen que el repunt dels criptoactius podria estancar-se o arribar a ser eliminat si aquesta correcció s'accentua, ja que els inversors buscaran refugiar-se en actius més segurs que les "arriscades" criptomonedes. "Però fins i tot en aquest cas, hi haurà moltes raons per voler comprar bitcoin com a actiu de refugi, i moltes raons per voler comprar altres criptoactius a les caigudes pel seu potencial d'innovació massiva", afegeix.
Sigui com sigui, la veritat és que també hi ha factors positius per als actius digitals. Sense anar més lluny, els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat segueixen sumant entrades netes des del 5 de juliol passat, mentre que les companyies que han sol·licitat la creació d'un ETF d'ETH al comptat podrien veure com la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) aprova aquests productes d'inversió la setmana que ve. En aquest sentit, analistes com Eric Balchunas, estrateg especialitzat en ETF de Bloomberg, assenyala que la conversió de l'ETF insígnia d'ETH de Grayscale podria suposar un llast més petit per a la criptomoneda, ja que la companyia planeja llançar un ETF d'ETH més petit per tractar de compensar les previsibles sortides del fons ETHE.
D'altra banda, les últimes dades macroeconòmiques que arriben des dels Estats Units semblen recolzar un escenari en què la Reserva Federal (Fed) abaixi els tipus d'interès al setembre. Recentment, Christopher Waller, un dels governadors del banc central nord-americà i també un dels seus 'falcons' més durs, ha reconegut que el banc central estaria a prop del punt en què seria convenient reduir el preu del diner.
Si bé aquesta circumstància hauria d'ajudar el preu dels criptoactius, alguns inversors assenyalen que el repunt dels rendiments dels bons nord-americans podria compensar aquest optimisme a la Reserva. Durant els darrers dies, el rendiment ha caigut des del 4,43% al que va començar el mes fins al 4,2% actual, tot i que ha arribat a situar-se al 4,0%. Això indica una demanda més gran dels inversors pel fet que, segons expliquen els experts, els veuen com a extremadament segurs o preveuen una menor inflació i, en conseqüència, tenen més confiança en el pla de la Fed i es podrien mostrar menys disposats a invertir capital en una reserva de valor alternativa com el BTC.