El bitcoin i les criptos resisteixen amb la vista posada sobre la inflació i la Fed

Els actius digitals encara no estan cotitzant de forma notable les darreres dades macroeconòmiques

Álvaro Estévez
Bolsamania | 09 oct, 2023 13:14
fed, cripto, criptomonedas

El mercat de les criptomonedes continua resistint-se. El bitcoin (BTC) retrocedeix amb moderació i se situa als 27.800 dòlars i l'ethereum (ETH) segueix la seva estela, encara que es manté per sobre dels 1.600 dòlars.

Els actius digitals es continuen mostrant resilients malgrat que els factors macroeconòmics continuen induint pressió addicional a l'espai de les criptos. L'informe d'ocupació del setembre dels EUA conegut divendres passat va provocar que el bitcoin caigués al voltant d'un 2% després de la publicació, encara que va remuntar ràpidament i va aconseguir situar-se breument per sobre dels 28.000 dòlars.

L'informe d'ocupació dels EUA no va agradar gaire als inversors, ja que entenen que la fortalesa demostrada pel mercat laboral nord-americà obre camí a una Reserva Federal (Fed) molt més dura. I és que el mercat està en un escenari de "bad news is good news", és a dir, que qualsevol dada negativa allunya les possibilitats que el banc central nord-americà segueixi pujant els tipus d'interès... a excepció de la gran dada d'interès d'aquesta setmana: la lectura d'inflació del setembre dels EUA d'aquest dijous, la lectura a l'alça de la qual pràcticament donarà màniga ampla perquè la Fed torni a trepitjar l'accelerador.

Així mateix, aquest dimecres es coneixerà l'índex de preus de la producció de la primera economia del món, que es preveu que es mantingui estable a l'1,6% l'últim mes. A més, aquell mateix dia, es publicaran les actes de l'última reunió de la Fed, cosa que donarà encara més pistes de quin serà el proper pas del banc central nord-americà.

Cal assenyalar que l'eina FedWatch de CME atorga moltes més probabilitats a una pausa el novembre i desembre que a una alça addicional, encara que alguns analistes destaquen que les últimes dades postergaran el pivot de Powell i els seus.

Sigui com sigui, alguns experts creuen que és difícil predir com es comportarà la criptomoneda reina durant les properes jornades. Segons Lucas Outumuro, director d'investigació d'IntoTheBlock, "molts dels catalitzadors que van fer caure el BTC el 2022 ja no ho estan fent". Entre ells, destaca el possible enduriment de la política monetària, que no sembla haver-se traslladat als preus, o del rendiment dels bons, la correlació dels quals s'ha invertit durant les últimes sessions després de posar sota molta pressió la criptomoneda reina.

El mercat, assegura Outumuro, "sembla estar reavaluant la proposta de valor del bitcoin enmig de la incertesa mundial". De la seva banda, Michael Silberberg, cap de relacions amb els inversors del fons de cobertura de criptos AltTab Capital, explica al mitjà CoinDesk que "la recent estabilitat del preu del bitcoin durant la venda massiva de bons i accions posa en relleu el seu creixent estatus com a classe d'actiu independent”.

"Aquesta dissociació marca una nova evolució cap a la narrativa de l'"or digital" del bitcoin. Si persisteix cotitzant en un rang estret mentre les accions i els bons es venen, consolidarà aquesta narrativa i probablement atraurà més fluxos d'entrada institucionals que busquen actius no correlacionats. Esperem que aquesta nova maduresa pugui marcar l'inici d'una tendència alcista a llarg termini durant els propers 4 o 6 mesos”, afegeix.

Per tècnic, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, destaca que el bitcoin està davant d'un "nou intent setmanal per trencar la zona dels 28.000 dòlars on, de moment, hi ha la primera de les resistències importants".

"Veient el diferent comportament respecte a la renda variable, l'interès inversor negatiu i els catalitzadors positius existents, tot indica que aquesta zona serà superada i anirà a buscar els màxims anuals als 31.000 dòlars. Aquesta és la clau per pensar en un moviment més grans, si els preus no poden superar els 28.000 indicats, els 26.000 dòlars són el primer i els 24.800-25.000 després són les zones de suport clau”, afegeix Molina.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades entre les principals altcoins. Toncoin (TON) és el criptovalor que menys retrocedeix a la sessió.

contador