El banc central nord-americà dona a conèixer avui el proper moviment de política monetària
Les criptomonedes segueixen sense aixecar cap. El bitcoin (BTC) retrocedeix al voltant d'un 1,5% a les últimes 24 hores i se situa per sota dels 41.200 dòlars a l'inici de la sessió europea, mentre que l'ethereum (ETH) registra caigudes una mica més voluminoses i retrocedeix per sota els 2.200 dòlars.
Per la seva banda, les grans altcoins del mercat també s'han desinflat després d'un inici prometedor a la sessió d'aquest dimarts. XRP xifra les seves pèrdues en un 2,8%, mentre que cardano (ADA) i dogecoin (DOGE) es deixen un 4% i un 5%, respectivament. La reculada és més gran a la solana (SOL), que perd al voltant d'un 8,6% i a tokens com Avalanche (AVAX), que ha arribat a perdre un 12% a les últimes 24 hores.
Tot i això, el sentiment del mercat continua sent molt positiu malgrat les últimes retallades. L'Índex de Por i Cobdícia Cripte (Crypto Fear & Greed Index) segueix situant-se a nivells similars als de novembre de 2021, moment en què el bitcoin va assolir el seu màxim històric, dibuixant així una situació de "codícia" al mercat. Una lectura alta d'aquesta referència pot indicar certa sobrecompra al mercat i, per tant, la possible gestació d'una correcció, mentre que una lectura a la baixa sol indicar certa infravaloració i potencial per a un rebot a curt termini.
Aquest optimisme es deu, com hem explicat a les últimes setmanes, que el mercat sembla tenir clar que els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat de bitcoin seran aprovats al començament del proper mes de gener. Les notícies que continuen arribant en aquest front son positives, ja que BlackRock ha adaptat la seva proposta d'ETF perquè sigui més accessible per a grans entitats bancàries com ara JP Morgan o Goldman Sachs. Nombrosos analistes creuen que aquests productes d'inversió provocaran una important entrada de capital institucional a l'espai de les criptomonedes, els quals permetran portar el bitcoin i altres criptos a màxims mai vistos.
Tot i això, l'escena macroeconòmica no sembla estar per la tasca de donar suport als actius digitals. Aquest dimarts es va conèixer la dada d'inflació del novembre als EUA, que va mostrar una caiguda de la taxa general fins al 3,1% i una taxa subjacent estable al 4%. Per a experts com els d'Oxford Economics, aquesta lectura "no contribuirà a canviar les comunicacions recents de la Reserva Federal (Fed) que la inflació subjacent continua sent massa forta per contemplar un canvi a retallades de taxes a curt termini".
Aquesta ha estat l'avantsala de la decisió de tipus d'interès que la Fed donarà a conèixer aquesta tarda, la darrera de l'any. El consens projecta una pausa en aquesta ocasió i Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, recalca que el que serà interessant no radicarà en la decisió, sinó en el to i en el missatge del president Jerome Powell i en "les previsions econòmiques i el gràfic de punts", els quals "exerciran un paper crucial per conèixer les perspectives dels funcionaris de la Reserva Federal quant a les expectatives de retallades de tipus".
"Segons l'activitat dels futurs dels fons federals, la Reserva Federal hauria de començar a retallar els tipus suaument al maig, aquesta possibilitat té una probabilitat del voltant del 75%, lleugerament inferior al 80% abans de la impressió de l'IPC d'ahir, mentre que la probabilitat d'una pujada al març va caure al voltant del 44% des de gairebé el 50% per aquest minirepunt de la inflació general mensual. En resum, s'està apostant per una baixada de tipus el març o el maig del 2024", explica .
Ozkardeskaya creu que avui veurem un Powell "satisfet, tranquil, però caut", que dirà que la Fed "ha fet una gran feina lluitant contra la inflació, però que els tipus continuaran sent restrictius mentre sigui necessari". "Un retoc 'dovish' podria ser la supressió de "reafirmació addicional de la política" del comunicat posterior a la reunió. En el millor dels casos, els coloms faran una muntanya dels més petits detalls 'dovish' que podrien justificar una nova caiguda dels rendiments (dels bons). En un escenari més realista, Powell contindrà l'optimisme del mercat i rectificarà les apostes de retallada de tipus, si fos així, hauríem d'assistir a una correcció i consolidació de les valoracions de bons i accions durant les últimes setmanes de l'any”, sentencia aquesta experta.
Per tècnic, Diego Morín, analista d'IG Espanya, destaca que el bitcoin "no ha trencat cap nivell de suport important" amb les últimes caigudes, tenint el més proper al voltant dels 40.000 dòlars i el següent al voltant dels 35.000 dòlars. "Per tant, esperarem la reacció del mercat als preus esmentats, amb possibilitat que es produeixi una recuperació i vegem un trencament dels 45.000 dòlars que obririen les portes dels tan anhelats 50.000 dòlars", destaca.