El bitcoin és la tercera moneda més important, però la seva "ultra volatilitat" és un problema

Deutsche Bank assenyala que per mantenir la seva aposta de valor ha d'oferir resultats

Noemí Jansana
Bolsamania | 22 mar, 2021 12:39
nueva2 bitcoin portada

El bitcoin ja s'ha convertit en la tercera moneda més important en valor de mercat, en consolidar el bilió de dòlars en termes de capitalització, segons destaca Deutsche Bank en un informe. El banc d'inversió també subratlla que "és massa important com per ignorar-lo". Per aquest motiu, "els governs i els bancs centrals saben que les criptodivises han arribat per quedar-se" i s'espera que comencin a regular el sector enguany.

L'informe també analitza el bitcoin com a producte bàsic, moneda i capital. Encara que assenyala que "les transaccions i la comerciabilitat del bitcoin són encara limitades", l'informe afirma que la "capitalització de mercat de la criptodivisa està entre les deu primeres, tant com moneda com a acció". En comparació el bitcoin amb les monedes fiduciàries, l'informe detalla: "En termes de moneda total en circulació, el bitcoin és el tercer més gran del món, després del dòlar nord-americà i l'euro".

"Això es deu principalment al gran augment del valor del bitcoin durant els últims temps", continua l'informe, i afegeix que "a principis de 2019, el bitcoin representava 'només' el 3% dels dòlars nord-americans en circulació, però al febrer de 2021 es va disparar més enllà del 40% dels dòlars nord-americans en circulació". La quarta moneda més important, segons Deutsche Bank Research, és el ien japonès, seguit de la rupia índia.

En el moment d'escriure aquest informe, el preu del bitcoin continua consolidant els recents màxims històrics a prop dels 62.000 dòlars en un rang entre 56.000 i 58.000 dòlars i el valor de tots els tokens en circulació és d'1,07 bilions.

"El valor del bitcoin continuarà pujant i baixant en funció del que la gent cregui que val", explica l'anàlisi de l'entitat germànica i argumenta que d'"això se'n diu a vegades l'Efecte Campaneta", que és "un terme econòmic reconegut que afirma que com més cregui la gent en alguna cosa, més probable és que acabi passant, basant-se en l'afirmació de Peter Pan que Campaneta existeix perquè els nens creuen que existeix".

D'altra banda, els experts de Deutsche Bank també afirmen que els bancs centrals i els governs entenen que les criptodivises han arribat per quedar-se, per la qual cosa s'espera que comencin a regular els criptoactius al final d'enguany o principis del pròxim. Així mateix, els bancs centrals "també estan accelerant la recerca sobre les seves pròpies monedes digitals de banc central (CBDC) i llançant pilots".

A curt termini, posa l'accent l'informe, "el bitcoin és aquí per quedar-se i el seu valor continuarà sent volàtil". A mitjà i llarg termini, els analistes de Deutsche Bank creuen que "a causa dels forts efectes de xarxa, probablement hi haurà poc espai per utilitzar les criptodivises com a mitjà de pagament generalitzat". A més, adverteixen que, a llarg termini, el bitcoin "haurà de transformar el potencial en resultats per mantenir la seva proposta de valor".

"A llarg termini, és poc probable que els bancs centrals renunciïn als seus monopolis. I mentre els governs i els bancs centrals existeixin i tinguin el poder de regular els diners, hi haurà poc espai perquè el bitcoin -com a mitjà de pagament- substitueixi les monedes tradicionals" sentència.

contador