Els experts de Kaiko creuen que hi podria haver més caigudes en el futur proper
El bitcoin (BTC) està decebent el mercat. La majoria dels inversors esperaven que l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat impulsés els preus de la criptomoneda reina, però la realitat ha estat molt diferent. En els darrers 7 dies, el BTC ha retrocedit al voltant d'un 8% i se situa per sota dels 43.000 dòlars a causa de l'efecte de “vendre els fets” que tant temia el mercat. Segons l'empresa d'anàlisi de dades Kaiko, les dades de diverses criptoborses no pronostiquen un futur més positiu.
D'acord amb les dades de la companyia parisenca, sembla que la caiguda del preu és perquè els operadors han recollit beneficis de posicions llargues (de compra) iniciades en previsió del debut dels ETF. Des del màxim de gairebé 49.000 dòlars aconseguit dijous diverses hores després de la seva aprovació, la cripto reina ha retrocedit per sobre del 12%.
"Els ETF van començar a cotitzar dijous passat, amb un fort augment al delta de volum acumulat (CVD, per les sigles en anglès) a totes les principals borses, un net de gairebé 3.000 BTC va ser comprat al mercat de Binance al voltant de la obertura del mercat als EUA. Tot i això, com alguns temien, la venda de les notícies es va refermar, i el CVD de Binance ràpidament va caure en negatiu, igual que el d'OKX", apunten els experts de la companyia gal·la. De la mateixa manera, Itbit, una altra borsa institucional amb volums més baixos, va mostrar una "venda consistent", juntament amb Upbit.
El delta de volum acumulat és una mètrica utilitzada al comerç per analitzar la dinàmica del mercat mitjançant el seguiment de la diferència neta entre els volums de compra i venda en un marc temporal específic. Aquest indicador ofereix als operadors una finestra a la pressió compradora o venedora imperant, revelant la dinàmica dels moviments de preus influïts pels canvis en l'oferta i la demanda.
Segons Kaiko, el CVD del mercat al comptat de Binance es va posar en positiu dijous passat i ha estat caient des d'aleshores, cosa que representa una sortida de capital equivalent a gairebé 5.000 BTC, segons mostren les dades. La sud-coreana Upbit ha registrat la segona sortida neta de capital més gran, seguida d'Itbit i OKX.
D'altra banda, el CVD a Coinbase, l'elegit com a custodi per a la majoria dels ETF, i Bitstamp s'ha mantingut positiu, fet que implica una entrada neta de capital enmig de la feblesa dels preus.
"En conjunt, això suggereix que no hi va haver una estratègia singular i dominant al voltant del llançament de l'ETF. Pel que fa als mateixos ETF, GBTC va dominar els volums, seguit d'IBIT de BlackRock i FBTC de Fidelity", afegeixen.
Segons Kaiko, aquestes dades suggereixen que el focus del mercat està posat ara sobre els fluxos d'entrada i sortida dels ETF per determinar "quant es vendrà Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)", atès que alguns inversors ho han mantingut durant anys, suportant importants descomptes respecte a les seves participacions subjacents. Durant els últims dies, apunten, el descompte ha caigut fins a "gairebé zero". Cal assenyalar que, a més, la comissió de gestió de Grayscale, que puja a l'1,5%, podria ser un altre factor que empenyi els inversors a vendre les seves posicions i optar per altres competidors amb taxes més barates, com el 0,25% d'IBIT.
"Seguirem vigilant de prop la liquiditat al comptat, ja que les borses s'enfronten a una nova competència pel volum de BTC", sentencien.
Segons alguns analistes, els preus podrien baixar encara més, fins als 40.000 dòlars o menys, abans que la reculada s'esgoti. El rendiment inicial dels ETF ha estat feble en relació amb la projecció dels analistes de Bloomberg de 4.000 milions de dòlars en entrades només el primer dia. Aquesta divergència recolza les tesis anteriorment esmentades que suggereixen que la caiguda podria ser molt més gran del que s'ha vist fins ara.