El paper de les mans fortes i la seva expansió a la banca tradicional, claus a l'any que ve
El recent moment històric que el mercat de les criptodivises ha deixat per a la posteritat ha posat muts i a la gàbia tots els detractors i escèptics que al març es reien de les prediccions estratosfèriques per a la creació de Satoshi Nakamoto. En memòria del que ha passat el 2017, el bitcoin ha protagonitzat un ral·li fins a superar els 20.000 dòlars i deixar una marca per sobre dels 23.000 dòlars. Aquest esdeveniment ha generat grans esperances en el potencial de la moneda digital de cara als propers mesos.
El 2020 serà recordat com el gran any del bitcoin, quan es va normalitzar com a actiu i els grans inversors, les mans fortes de Wall Street, es van rendir a la moneda digital per passar a considerar-la una aposta refugi a les seves carteres. També, quan va començar a reaccionar als esdeveniments macro, fruit de la crisi de la COVID-19, igual que altres mercats. El 2021 s'espera una consolidació de totes aquestes tendències que no seran passatgeres i, a més, l'objectiu de preu es troba als 50.000 dòlars.
Sense cap dubte, la gana dels grans inversors institucionals ha estat un dels esperons del ral·li. La inversió en el bitcoin d'empreses com MicroStrategy, Square, més recentment MassMutual, que va comprar bitcoins per valor de 100 milions de dòlars aquest desembre, o de la gestora britànica Ruffer, que aquesta setmana ha anunciat que assigna el 2,5% de la seva cartera a la moneda de Nakamoto, ha estat una reacció als baixos tipus d'interès, als estímuls dels bancs centrals i a un dòlar en dificultats. Tots aquests temes seguiran dominant els mercats al llarg de l'any vinent i es preveu que els preus de les 'criptos' segueixin augmentant alimentats pels diners institucionals.
Però no només les mans fortes de Wall Street i altres institucionals s'han rendit a l'actiu de xifrat. "El 2020 quedarà en la memòria com l'any que el mercat 'cripto' es va tornar mainstream", comenta Alejandro Zala, country manager de Bitpanda a Espanya. Sense anar més lluny, aquesta setmana Apple ha anunciat que permetrà la compra de moneda digital a través d'Apple Pay, un dels proveïdors de pagaments mòbils més grans del món. A Espanya, ha estat BBVA el primer gran banc que ha ofert el servei de compra, venda i custòdia d'actius digitals als seus clients. Tot això després que PayPal llancés l'octubre un servei que permetia als seus usuaris fer pagaments usant les seves criptodivisas.
"Hi ha un clar canvi de mentalitat: Les noves generacions veuen en bitcoin l'or de la seva generació", assegura Zala. I, tot i que els experts indiquen que encara li queda camí per recórrer perquè actuï com a cobertura contra la inflació com ho fa el metall preciós, l'equiparació entre l'actiu digital i l'or és "un altre dels grans temes que ha cobrat força el 2020", assegura Eric Turner, director d'investigació del proveïdor de dades de mercat Messari. "Això és només el començament d'aquest cicle, que estarà dominat pels inversors institucionals establerts que afegeixen assignacions en el bitcoin. El veritable punt d'inflexió és si les pensions i els fons sobirans comencen a entrar en el joc", ha expressat. Queda per veure si aquest esdeveniment, que ratificaria el seu paper com el nou or digital, es veurà l'any vinent.
LA SEGÜENT FITA, ELS 50.000 DÒLARS?
Malgrat que aquest punt estigui encara a l'aire, queda clar que, a causa de la seva naturalesa de bé finit -igual que el metall groc-, "les 'criptos' en general, i el bitcoin en particular, es consideren cada vegada més com un magatzem de valor", segons Robert Catalanello, president i CEO de la casa de canvi de monedes criptogràfiques B2C2. No obstant això, el fet que hagi estat la macro, amb esdeveniments com el Brexit o les conseqüències econòmiques de la pandèmia, el gran motor de l'onada de compres en el bitcoin fa dubtar que tingui més recorregut en quant es resolguin aquestes qüestions i es vacuni la població mundial.
En aquest sentit, els experts no n'exclouen una aguda correcció dels preus el 2021 com la que vam veure el 2018, després de la pujada de l'any anterior. El valor del bitcoin gairebé s'ha triplicat aquest any, amb guanys per sobre del 180%, "cosa que la converteix en un dels actius de millor rendiment de l'any", apunta Nigel Green, fundador i CEO de Devere. Però des que la moneda digital va baixar el març als 3.600 dòlars no ha deixat de pujar, cosa que indica que el preu està sobrecomprat i que una rectificació pot estar a la volta de la cantonada.
De fet, els analistes de Bloomberg avisen que un moviment d'aversió al risc com el que es va deslligar al primer trimestre del 2020 "podria tornar el bitcoin als 10.000 dòlars el 2021". Tot i això, creuen que els inversors "deixaran de banda els riscos inherents a aquest mercat i acceptaran la volatilitat com un mal menor de la inversió en el bitcoin l'any vinent". Aquests experts han ubicat els 50.000 dòlars com a meta de les pujades durant els propers 12 mesos, la qual cosa implica una capitalització de mercat d'1 bilió de dòlars per a la creació de Nakamoto.
Altres empreses preveuen que el preu màxim arribi als 100.000 dòlars per cada bitcoin en funció de l'augment de la demanda en la 'cripto' reina, l'adopció i interès del gran públic amb més bancs i institucions pujant al carro dels actius del xifrat i la disminució de l'oferta quan arribi al seu objectiu de 21 milions en circulació. A mitjà termini, el 2021, diverses cases d'anàlisi donen la raó a Bloomberg que els 50.000 dòlars podrien estar a l'abast, mentre que acurt termini, a través de correccions, el bitcoin ascendirà fins als 24.000-28.000 dòlars, per fixar-se als 30.000 dòlars com a següent xifra rodona.