El bitcoin, davant de l'"amenaça" de la Fed: "Una retallada de 50 pb podria ser motiu de preocupació"

Els experts creuen que una baixada d aquesta magnitud donaria un missatge equivocat als mercats

Álvaro Estévez
Bolsamania | 10 set, 2024 15:37
dl jerome powell generic 20240326 7
Sharecast / public domain image

La Reserva Federal (Fed) fa diversos dies que és protagonista absolut als mercats tradicionals i als de criptomonedes. El preu dels actius de risc ha oscil·lat força durant les últimes jornades, molt condicionats per les expectatives dels inversors sobre el proper moviment del banc central nord-americà després de les últimes dades macroeconòmiques conegudes. El consens sembla inclinar-se en aquests moments cap a una baixada de 25 punts bàsics (pb), amb força veus alertant sobre l'efecte negatiu que podria tenir una retallada de 50 pb.

BTC
-
  • --
  • Max: -
  • Min: -
-
BTC-USD
63.739,64 BTC
  • 3,18%1.963,96
  • Max: -
  • Min: -
20:01 19/09/24

"Si bé una retallada de 50 punts bàsics per part de la Reserva Federal podria ser un motiu de més preocupació per als mercats, l'objectiu principal de la Reserva Federal serà mitigar els riscos econòmics en lloc de gestionar les reaccions del mercat", assenyala Markus Thielen, fundador de 10x Research, en un dels darrers informes publicats per aquesta empresa d'anàlisi. Thielen va ser un dels analistes que va pronosticar la pujada del bitcoin fins a nous màxims històrics al primer trimestre de l'any i adverteix durant els últims temps que sembla que l'impuls alcista s'ha dissipat.

Tot i això, aquest analista també apunta que la probabilitat d'una retallada d'aquesta magnitud s'ha reduït significativament als últims dies. Després de fregar una probabilitat del 50% a mitjans de la setmana passada, l'eina FedWatch de CME redueix ara la probabilitat que es doni aquest escenari per sota del 25% i eleva per sobre del 75% l'opció d'una retallada de 25 pb.

No obstant, aquests pronòstics no convencen Thielen. "Contrasta amb la nostra opinió i el consens predominant. Cada vegada és més fort el cor que la Reserva Federal va darrere del revolt, en no haver percebut senyals de debilitat del mercat laboral després d'haver estat sorpresa amb la guàrdia baixa al juliol" , reflexiona aquest analista.

L'anàlisi de 10x Research se situa en línia amb altres estrategs com George Lagarias, economista en cap de Forvis Mazars, que creu que una retallada de 50 pb podria espantar els mercats financers i enviar un missatge equivocat sobre el risc imminent de recessió. "A no ser que hi hagi un esdeveniment, una cosa que pertorbi els mercats, no hi ha raó per al pànic", ha apuntat aquest expert en una entrevista concedida als últims dies a CNBC.

Alhora, Karen Manna, gestora de carteres de renda fixa de Federated Hermes, opina que també serà important saber "com de ràpid la Fed arriba a la seva taxa terminal".

Per contra, altres veus advoquen per una retallada de 50 punts bàsics, ja que consideren que la Fed s'ha passat amb l'enduriment monetari i, amb la seva acció, ha agreujat el problema de la inflació. És el cas de Joseph Stigliz, Premi Nobel d'Economia del 2001, que recentment va criticar la política monetària de la Reserva Federal, ja que considera que “no estan analitzant les coses amb la profunditat que haurien de fer”.

contador