La probabilitat d'una retallada de 50 pb dels tipus d'interès ha augmentat força
Les criptomonedes cauen en aquest començament de setmana. El bitcoin (BTC), que va arribar als 60.000 dòlars durant el cap de setmana, cotitza ara per sota dels 59.000 dòlars després de caure amb ganes durant la sessió asiàtica. El mateix li passa a l'ethereum (ETH), que es deixa més d'un 5% a les últimes 24 hores i intenta mantenir els 2.300 dòlars.
El mateix passa a les altcoins. La majoria de grans tokens, com XRP, dogecoin (DOGE) o toncoin (TON), entre altres, cedeixen entre un 2% i un 3%, mentre que criptos com solana (SOL) o cardano (ADA) augmenten la seva pèrdua al 5%. Tron (TRX) és un dels pocs grans criptoactius que està aconseguint pujar.
Una de les notícies que ha agafat per sorpresa el mercat ha estat el nou atac contra Donald Trump. L'expresident dels EUA i candidat republicà a les eleccions presidencials del proper 5 de novembre ha sortit il·lès després que es produïssin uns trets al seu camp de golf a l'estat de Florida. Un sospitós ha estat detingut i l'FBI ha qualificat el que ha passat d'"aparent intent d'assassinat". Aquest atac segueix el que va tenir lloc el 14 de juliol passat, quan Trump va resultar ferit lleu en un tiroteig en un míting en què va morir el tirador i un assistent a aquest míting.
"Després del tiroteig, el preu del bitcoin s'ha desplomat més de 1.100 dòlars. Normalment, quan Trump veu impulsats els seus números a les enquestes, el preu del BTC puja, ja que Trump ha promès el seu suport a la criptomoneda. Potser el mercat està sospesant el que suposen els repetits intents d'assassinat per a la seguretat de l'expresident, que podrien fer efecte en les possibilitats de tornar a ser president", explica Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB.
Però l'atac contra Trump no és l'única cosa que mou el mercat. De fet, el focus continua sobre la Reserva Federal (Fed) i en la reunió de dos dies que culminarà amb la decisió de política monetària que donarà a conèixer dimecres 18. En aquest sentit, les últimes dades conegudes han canviat completament les expectatives del mercat, que ara aposta clarament per una baixada de 50 punts bàsics (pb). Segons dades de l'eina FedWatch de CME, el consens dona una probabilitat del 59% a una retallada d'aquesta magnitud quan només fa una setmana la probabilitat que atorgaven a aquest escenari no superava el 30%. El mateix passa amb els 25 pb, escenari al qual el mercat atorga en aquests moments un 41% de probabilitat.
Brooks reconeix que la decisió de la Fed d'aquesta setmana "es troba en un equilibri delicat entre una retallada de 25 i un de 50 punts bàsics", i fa referència a un article de Nick Timiraos, periodista de The Wall Street Journal i considerat un dels més propers a la Fed, que ha inclinat la balança cap a una rebaixa de 50 punts bàsics. En aquest article, Timiraos es refereix al gran dilema de la Reserva Federal sobre si començar amb una gran reducció de taxes o una petita. Alguns analistes han advertit que una retallada d'aquesta mida podria enviar un missatge equivocat als mercats.
"Tant si la Reserva Federal retalla els tipus en 25 punts bàsics com si ho fa en 50, la reacció del mercat dependrà de dues coses: com comunica la retallada i les seves raons per fer-ho en 50 punts bàsics, i també el diagrama de punts i el que ens digui sobre les expectatives actuals dels membres de la Reserva Federal sobre el tipus terminal. Si la Fed comença retallant en 50 pb, però alhora reitera que ho fa per preservar l'aterratge suau de l'economia, això és positiu pel mercat de valors. Si sembla que la Reserva Federal es veu obligada a retallar els tipus d'interès per un núvol gris a l'horitzó, cal esperar que les accions es venguin", explica Brooks.
Una altra raó per la qual el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) podria optar per retallar els tipus 50 punts bàsics en aquesta reunió és el sostre de deute nord-americà. Si no s'arriba a un nou acord sobre l'ampliació del deute abans del 30 de setembre, el govern federal es paralitzarà. "Un tancament del Govern el 30 de setembre podria dificultar que la Reserva Federal abaixés els tipus al novembre. Per tant, la Fed podria voler avançar-se a qualsevol agitació política a Washington retallant els tipus en 50 punts bàsics dimecres", explica l'experta d'XTB.
D'altra banda, cal assenyalar que els productes d'inversió en criptomonedes van tancar la setmana passada amb un to positiu. Els fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat van registrar més de 260 milions de dòlars en entrades netes divendres passat, la millor dada des del 22 de juliol, mentre que els ETF d'ether van registrar el segon dia de entrades des del 28 d'agost, amb 1,5 milions de dòlars.
Per tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, destaca que la criptomoneda reina està movent-se ve als voltants de la mitjana de 200 sessions des de fa setmanes i, de moment, "no veurem cap senyal que ens confirmi la continuació de les pujades".
"Per això, hauríem d'esperar la superació de la resistència dels 65.200 dòlars, la qual cosa ens faria pensar al final de la correcció actual i en la continuació de les pujades fins als màxims històrics dibuixats als 74.415 dòlars. Per sota, el suport que no perdrem de vista és als 49.365 dòlars. Alerta a l'abandonament d'aquest nivell de demanda, ja que ens podria fer pensar en un canvi de tendència”, explica aquest estrateg.