Demòcrates i republicans han arribat a un acord que ara ha de ratificar el Congrés
Remuntada al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) puja al voltant d'un 3% a les últimes 24 hores i queda a punt de recuperar els 28.000 dòlars. L'ethereum (ETH), per la seva banda, repunta el mateix i intenta consolidar els 1.900 dòlars, un nivell no vist des de principis de maig.
Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, destaca que des d'un punt de vista tècnic “segueix la pressió sobre el primer suport delimitat pels 26.500-26.800 dòlars”. "Malgrat veure sessions amb preus per sota d'aquesta zona, sembla que la pressió compradora està aguantant els atacs dels baixistes als 25.800 punts", apunta.
Aquest expert assenyala que, per pensar en un rebot de més importància, “els 26.800 haurien de ser superats i buscar consolidar per sobre dels 27.500”. La zona clau del costat de noves alces està marcada pels 28.500 punts. Per sota, si els 26.500 s'acaben perdent, la clau tècnica la marquen els 25.000 dòlars”, afegeix.
La recuperació dels actius digitals està provocada, com gairebé tota la seva acció a l'últim mes, per l'acord sobre el sostre de deute dels Estats Units. Aquest diumenge, el president Joe Biden i el president republicà de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, van anunciar que les dues parts per fi van arribar a una entesa per desbloquejar la situació i evitar un històric impagament que es podria produir els primers dies de juny. Amb tot, el pacte ha de ser ratificat ara per les dues cambres del Congrés.
L'acord contempla una retallada important de la despesa, enforteix els requisits de treball en els programes d'ajuda pública i rescindeix els fons de Covid-19 que no es van utilitzar, entre d'altres. Així mateix, l'acord s'estendrà fins al novembre del 2024, data en què se celebraran les properes eleccions presidencials als Estats Units.
“Esperem que els inversors tornin a apostar pel risc, en el que es pot considerar un petit ral·li d'alleujament, que va començar divendres, ja que és molt poc probable que els EUA entri en 'default'”, explica Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.
D'altra banda, els inversors també paren atenció als senyals macroeconòmics que manen alguns dels principals indicadors de l'economia nord-americana. Les dades del deflactor de consum privat i la lectura definitiva del PIB del primer trimestre mostren una “economia més resistent del que s'esperava”, indica Fernández-Figares, impulsada per “pel bon comportament del sector serveis i per un mercat laboral que, lluny de caure, segueix molt puixant”. La dada de feina del maig donarà més pistes sobre la situació de la primera economia del món.
En aquest sentit, tot sembla apuntar que la Reserva Federal (Fed) farà un gir al seu full de ruta. Si fa unes setmanes tot apuntava cap a una pausa de les pujades, el consens ara espera que el banc central torni a elevar els tipus d'interès al conclave del juny.
A la resta del mercat, importants guanys a la majoria d'altcoins. Destaquen les pujades del 2% en Binance coin (BNB) i de més de l'1% en ripple (XRP), cardano (ADA) i solana (SOL), entre altres criptovalors.