Els actius digitals comencen la setmana amb poques ganes de pujar
Mal començament de setmana per a les criptomonedes. El bitcoin (BTC) intenta recuperar-se després d'una abrupta caiguda divendres a últimes hores i es manté cotitzant just per sobre dels 66.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) segueix la seva estela i se situa als 3.550 dòlars després de perdre més d'un 3% als darrers set dies.
Entre les altcoins hi trobem pocs tokens que cotitzin en positiu. Solana (SOL) suma al voltant d'un 1% a les últimes 24 hores, igual que tron (TRX) i toncoin (TON) també puja, encara que una mica menys. Altres criptomonedes com Binance coin (BNB), cardano (ADA), XRP, dogecoin (DOGE) o shiba inu (SHIB), per nomenar-ne algunes, cotitzen amb pèrdues de fins al 4%.
Segons dades de la companyia d'anàlisi de cadena de blocs CoinGlass, es van liquidar a prop de 200 milions de dòlars divendres passat, elevant el total de liquidacions fins a gairebé 900 milions la setmana passada, eliminant així part de l'excés de palanquejament del mercat. La majoria d'aquestes posicions apostaven per preus més alts de les criptomonedes, cosa que ha provocat que la ràtio llarga-curta hagi corregit i se situï per sota d'1.
La ràtio llarg-curt representa la quantitat d'un valor disponible per a la venda en curt enfront de la quantitat realment prestada i venuda. Es considera un baròmetre de les expectatives dels inversors, ja que una ràtio per sobre d'1 indica un sentiment positiu del mercat cap a un actiu, mentre que una ràtio per sota d'1 reflecteix que les posicions curtes superen les llargues.
De la mateixa manera, l'interès obert (OI, per les sigles en anglès) del BTC s'ha reduït en prop de 3.000 milions de dòlars a la darrera setmana. Aquest indicador mesura el nombre total de contractes de futurs o opcions de BTC al mercat i una situació com l'actual, en què s'està reduint, sol indicar un sentiment baixista creixent.
Així, la criptomoneda reina es troba en una situació complicada després que diversos analistes pronosticaven un atac a curt termini als màxims històrics marcats el març passat, una tesi que es recolzava en les bones dades d'inflació i altres indicadors macroeconòmics. Tot i això, la Reserva Federal (Fed) no ha estat tan positiva per a les criptos.
I és que el banc central nord-americà va retallar la setmana passada la seva projecció de baixades dels tipus d'interès des del començament d'any, i en va reduir la previsió de tres a només un. Si bé el mercat considera que aquesta postura de la Fed és excessivament conservadora i la majoria dels analistes segueix pronosticant dues retallades al segon semestre del 2024, sembla que l'ajust d'expectatives de la Fed ha fet efecte en el preu dels criptoactius.
Javier Molina, estrateg sènior de mercats d'eToro, apunta en aquesta direcció i també assenyala la fortalesa del dòlar nord-americà com un factor que estaria llastrant el bitcoin.
"A mesura que aquest actiu atrau inversors més sofisticats, indicadors com els futurs dels fons federals i les taxes d'interès reals han esdevingut crucials per entendre els seus moviments de preus. Un factor clau a considerar és la importància del dòlar nord-americà (DXY). L'índex del dòlar, influenciat per elements com la inflació i les taxes d'interès, és més rellevant per a les correlacions amb bitcoin que amb les accions. Això suggereix que els moviments del dòlar poden tenir un impacte significatiu en el comportament de bitcoin", apunta Molina.
En aquest sentit, els analistes de K33 Research destacaven la setmana passada un augment de la correlació entre el bitcoin i la renda variable, un factor que podria explicar la seva volatilitat durant les últimes jornades. Segons Molina, és cert que aquesta correlació ha augmentat (passant a un 0,26 de mitjana mòbil en 90 dies), aquesta connexió encara és "dèbil", cosa que explicaria "per què les accions poden estar pujant mentre que bitcoin no segueix la mateixa tendència".
Des d´un punt de vista tècnic, poques novetats. Molina subratlla que la criptomoneda reina segueix encallada dins del canal de preus delimitat pels 60.000 dòlars abaix i els 72.000 dòlars a dalt i es manté en espera de nous catalitzadors. "Continuem veient aquesta descorrelació amb l'S&P 500 i la caiguda de volatilitat és important. Toca superar els 72.000 per atacar amb força els 73.000 i entrar a zona de descobriment de preus. Com a suports, una vegada perduts els 68.500, ens quedem amb els 66.200 abans d'anar pels 63.800 dòlars", sentencia.