Caigudes destacades a les criptomonedes: el bitcoin posa en perill els 27.000 dòlars

La preocupació pel conflicte entre Palestina i Israel permea als actius digitals

Álvaro Estévez
Bolsamania | 11 oct, 2023 12:17
illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin

Gir baixista al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) es deixa al voltant d'un 2% a les últimes 24 hores i posa en perill els 27.000 dòlars, alhora que l'ethereum (ETH) ha perdut el mateix i es dirigeix cap als 1.500 dòlars.

Després d'un parell de jornades de certa resistència, les preocupacions pel conflicte entre Israel i Palestina han impactat les criptomonedes. L'empitjorament del conflicte i la inestabilitat geopolítica han empès els inversors cap a refugis tradicionals com l'or o el petroli i els han allunyat de valors que comporten més risc com poden ser els actius digitals. N'és una prova que la capitalització del mercat de les criptos ha caigut un 1,9% l'últim dia i se situa ara als 1,05 bilions de dòlars enfront dels 1,10 bilions que va superar fa menys d'una setmana.

Segons els analistes de mercat d'FxPro en una nota diària que l'intent de bitcoin de trencar el nivell de 28.000 dòlars la setmana passada va desencadenar una "onada de vendes que va tornar a portar el preu als 27.000 dòlars".

Al costat positiu, sembla que els factors macroeconòmics donaran un respir als actius digitals. Especialment pel costat de la Reserva Federal (Fed), que a les últimes jornades ha moderat el seu discurs i ha deixat entreveure que no hi haurà més pujades de tipus durant el que resta d'any. Aquest escenari era el que contemplava des de fa setmanes el consens, segons dades de l'eina FedWatch de CME, tot i que el sentiment s'ha consolidat als darrers dies.

Aquest dimarts, el president de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, es va manifestar en línia amb el discurs 'dovish' i va dir que considera que la política monetària és prou restrictiva per reduir la inflació al 2%. "De fet, no crec que necessitem apujar més els tipus", va afirmar.

Per contra, el governador de la Fed, Christopher J. Waller, i el president de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, dos dels més reconeguts 'falcons' del banc central es van mostrar partidaris de "continuar treballant" per aconseguir l'objectiu del 2% d'inflació. "Encara és massa aviat per cantar victòria", va assegurar Kashkari, que va afirmar que, si l'economia es manté massa forta, el banc central podria haver de pujar més les taxes.

Serà clau per definir el proper moviment de la Fed la lectura d'inflació dels Estats Units del setembre que es coneixerà aquest dijous. El consens espera una caiguda de la taxa general fins al 3,6% des del 3,7% anterior, mentre apunta a una moderació de la taxa subjacent fins al 4,1% des del 4,3% d'agost. A més, avui es publicaran les actes de la darrera reunió de la Fed.

Cal assenyalar també que continua el judici contra Sam Bankman-Fried, fundador i antic conseller delegat d'FTX. A les últimes hores ha declarat Caroline Ellison, antiga consellera delegada d'Alameda Research, fons i companyia germana de la plataforma de criptomonedes, que ha reconegut davant el tribunal que SBF la va obligar a cometre frau. "Vaig enviar balanços a instàncies de Sam que feien que els balanços d'Albereda semblin menys arriscats per als inversors", va assegurar.

A la resta del mercat, caigudes destacades del 3% en XRP i del 2,8% en cardano (ADA).

contador