El centre tecnològic de Shenzhen, l'urbs més afectada per l'estricta política anticovid
L'estricta política de la Xina en la lluita contra la Covid-19 torna a colpejar amb força l'economia del gegant asiàtic. Les 31 províncies continentals van registrar almenys un cas local de coronavirus durant els últims deu dies, una de les dades de més exposició al virus en més d'un any, i que han provocat que Pequín prengui de nou dures mesures per contenir l'expansió de la malaltia.
La ciutat més afectada per aquestes restriccions ha estat Shenzhen, obligada a aïllar-se i a tancar més de 30 estacions de tren i metro, així com Huaqiangbei, el mercat electrònic més gran del món; aquest dilluns, el hub tecnològic xinès va notificar de manera oficial nou casos simptomàtics i dos asimptomàtics. Els districtes de Luohu i Longgang també han tancat tots els locals d'oci i els parcs públics, a més de prohibir les reunions i concentracions de gent.
Per part seva, Chengdu, la capital provincial de Sichuan, ha identificat aquest dimarts uns 205 casos positius entre els seus més de 20 milions d'habitants. Segons Reuters, aquest dilluns es van registrar 1.717 nous contagis a nivell local al gegant asiàtic, xifra que suposa un descens davant els més de 3.000 de fa menys de dues setmanes.
"Malgrat la disminució dels casos de Covid-19, la situació real de la malaltia a la Xina podria estar empitjorant, ja que l'òmicron s'ha tornat a estendre a les grans ciutats", explica Ting Lu, economista en cap per a la Xina de Nomura. Aquest expert indica que "els mercats es podrien tornar a veure afectats durant les pròximes dues setmanes, cosa que probablement desencadenaria una altra ronda de retallades per part dels economistes" si les ciutats intensifiquen les seves mesures de contenció.
Cal recordar que, en les darreres setmanes, diferents entitats han retallat les seves previsions de creixement per a la Xina. Goldman Sachs, per exemple, va reduir la seva estimació des del 3,3% fins al 3%, mentre que Nomura va reduir la previsió fins al 2,8%. El pessimisme respecte a l'objectiu de creixement per a aquest any que Pequín va fixar en el 5,5% és total i des de la companyia japonesa assenyalen que el mercat encara és “massa optimista”.
Les últimes setmanes, les males dades de l'economia xinesa s'han anat succeint: la inversió estrangera va caure al juliol un 28,6%, estenent un descens similar al que es va produir al juny; la confiança d'empreses nord-americanes al gegant asiàtic també va caure a un mínim històric, mentre que les vendes al detall van retrocedir al 2,7% a l'agost des del 3,1% al juliol. Mentrestant, la Xina ha intensificat el paquet d'ajuts per rescatar la seva economia, mentre que l'última decisió del Banc Popular de la Xina va ser retallar els tipus d'interès per sorpresa dels mercats.
PROBLEMES AMB L'ACER
D'altra banda, el mineral de ferro va caure per sota dels 100 dòlars la tona per primera vegada en més de cinc setmanes davant dels indicis que la indústria siderúrgica xinesa s'està agreujant.
La producció d'acer al centre clau de Tangshan, seu de Tangsteel Group, una de les més grans suderúrgiques xineses, podria caure en més de 8 milions de tones a la segona meitat a causa dels plans per restringir la producció, segons ha assenyalat la companyia Minmetals Futures. El centre va produir uns 75 milions de tones durant els sis primers mesos, segons Mysteel.
Així mateix, les autoritats de Tangshan, a prop de Pequín, van decidir retallar la producció en una reunió recent.