Japó ha titllat d'"extremadament deplorable" el llançament
L'Exèrcit de Corea del Nord ha disparat aquest dimarts dos míssils balístics de curt abast des de la costa oriental del país, segons ha informat en un comunicat l'Estat Major Conjunt de Corea del Sud.
Els projectils han estat disparats des de la península de Hodo, situada a la província de Hamgyong Sud, tal com ha recollit l'agència sud-coreana de notícies Yonhap. Seül, que ha recalcat que està analitzant la situació, ha assenyalat que els míssils haurien sobrevolat una distància de 250 quilòmetres.
El ministre de Defensa sud-coreà, Jeong kyeong Doo, ha explicat que els míssils semblen ser diferents als utilitzats en anteriors llançaments.
D'altra banda, el Ministeri de Defensa del Japó ha indicat que els míssils en qüestió no han arribat a territori nipó ni la seva Zona Econòmica Exclusiva.
En aquest sentit, les autoritats japoneses han descartat en un comunicat emès aquest dimecres a primera hora que s'hagi produït un impacte immediat sobre la seguretat del Japó després del llançament.
Així mateix, el ministre de Defensa japonès, Takeshi Iwaya, ha titllat d'"extremadament deplorable" el llançament i ha expressat que "si resulta que els projectils són efectivament míssils balístics, Corea del Nord podria estar violant les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU".
Iwaya ha afirmat, a més, que el Ministeri analitzarà i estudiarà les possibles intencions i objectius de Pyongyang a l'hora de dur a terme aquest assaig. Segons el primer ministre, Shinzo Abe, Tòquio "seguirà cooperant amb els Estats Units" per aclarir els fets.
El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, va supervisar la setmana passada del llançament de dos míssils de curt abast, que va descriure com una "advertència solemne" a Corea del Sud davant les accions dels "militars bel·licistes" que advoquen per "introduir armes ofensives ultramodernes al país i celebrar maniobres, desafiant les repetides advertències de Corea del Nord".
En resposta, Trump va treure importància als llançaments i va recalcar que la seva relació amb Kim és "molt bona". "Són míssils de curt abast", va dir, abans de ressaltar que "molta gent té aquests míssils". "Són míssils molt comuns", ha argumentat.
El Govern de Corea del Nord va advertir a mitjans de juliol que les converses amb els Estats Units estarien en risc en cas que Washington procedeixi a dur a terme maniobres militars amb Corea del Sud.
En resposta, un portaveu del Departament de Defensa dels Estats Units va ressaltar que Washington i Seül es preparen per a un programa d'entrenament "rutinari" a la tardor, tot i que va suggerir que les maniobres han estat reduïdes a mida per facilitar la via diplomàtica.
Trump es va reunir el mes passat amb Kim, una trobada durant la qual es va convertir en el primer president nord-americà a creuar la frontera i entrar a Corea del Nord. Els dos mandataris van acordar restaurar les converses.
Trump i Kim s'han reunit en tres ocasions i han celebrat dues cimeres sobre l'assumpte nuclear. Les converses de Hanoi, mantingudes el febrer, van acabar sense acord entre les dues parts.
El secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, va afirmar dilluns que espera que tinguin lloc "molt aviat" converses a nivell de treball amb Corea del Nord, abans d'afegir que "no hi ha planejada" una nova cimera entre els dos mandataris.